את המורה שלי או חברה שלי?

עד לפני כמה עשורים, קשרי מורה–תלמיד היו מתנהלים על מצע ברור של דיסטנס והבדלי סטטוס ומעמד. כיום, ההבדלים היטשטשו והגבולות הולכים ונעשים פחות חדים מיום ליום. מהם ההבדלים המהותיים שניתן למצוא כיום וכיצד השפיעה הקירבה בין התלמידים למורים על שגרת הלימודים היומיומית?

בזמן הזה, בו הגלובליזציה מתפתחת באמצעות האינטרנט והרשתות החברתיות, אך טבעי ובלתי נמנע הוא הדבר,  שגם קשרים בין מורים לתלמידים ישתנו ויוצגו בפרספקטיבה שונה מזו שהייתה בעבר. היחס החדש מעורר תהיות ושאלות לגבי מהי הדרך הנכונה לנהוג בתלמידים ומהו טיב הקשר הראוי בין מורים לתלמידים. אנשים שפניהם מועדות אל לימודי תעודת הוראה, צריכים להבין לעומק את צדדי הסוגייה.

Credit: Pexels.com

יחסי מורה-תלמיד בעבר

בזמנים עברו, טרם מהפכת הלימודים האקדמיים ובימים בהם למורים לא הייתה תעודת הוראה מסודרת, השיעורים בכיתות הלימוד התנהלו בצורה שונה מזו המקובלת בימינו. האווירה בשיעורים הייתה אנטי דמוקרטית והבדלי המעמדות היו ברורים לכולם. ההיררכיה שלטה בכיתה והמורים היו מנהלים את השיעורים ביד רמה. בתקופה זו, הדיסטנס בין המורים לתלמידים היה חד וברור, ויחסי מורה–תלמיד היו קורקטיים, קשוחים ומרוחקים.

מצב זה יצר לא מעט בעיות, בעיקר בקרב התלמידים אך גם בקהילת המורים. כשהריחוק בלט, התלמידים חשו שלא בנוח להתעכב על הנקודות בהן הם מתקשים, וכך נוצר מצב בו המורה ממשיך ומתקדם בלימוד החומר הלימודי בעוד תלמידים מסוימים נותרו מאחור. כתוצאה מכך, המורה לא היה מרגיש בחוסר ההבנה של הכיתה ומתעלם שלא במודע מקשייהם של התלמידים.

יחסי מורה-תלמיד בהווה

היום, בעידן בו המודרניזציה הפכה לנחלת הכלל, עולם המדיה שולט בחיינו, הרשתות החברתיות מובילות והגלובליזציה בשיאה, הבדלי המעמדות היטשטשו ומעמד המורים אל מול התלמידים כבר לא דומה למה שהיה בימים עברו. בזמננו, ניתן למצוא גם מורים צעירים שעברו את מסלול לימודי תעודת הוראה ומשתלבים בבתי הספר ומוסדות החינוך השונים כשפער הגילאים בינם לבין התלמידים קטן יותר מאי פעם.

הקידמה יצרה מצב בו האווירה בכיתה היא הרבה פחות דיקטטורית והרבה יותר חברותית ונעימה. לצד היתרונות הרבים שבאווירה זו, קיימים לא מעט מכשולים ואבני דרך, שמעלים תהיות בקרב המורים ומציבים אותם בצמתים שונים בהם דרכי הפעולה וההתנהגות אינם ברורים.

היתרונות המרכזיים ביחסי מורה-תלמיד בהווה

אחת הנקודות החיוביות של הקשר הקרוב יותר, היא תחושת הנוחות של התלמידים להתעכב על חומר לימודי מסוים שקשה עבורם, או לחילופין, החופש לפתח דיונים ולהביע את דעתם אל מול המורה בזמן השיעור. דבר זה הוא מבורך ותורם רבות להטמעת החומר ולקליטתו אצל התלמידים בצורה איכותית. יתרה על כן,  כשיחס המורים אל התלמידים הוא יותר נעים ופתוח, התלמידים מרגישים בנוח לשתף את המחנך או המחנכת שלהם גם בקשיים רגשיים שהם חווים, ובכך לאפשר להם לסייע במידת האפשר. כפי שמשתקף משיטת החינוך העכשווית, מדובר באבולוציה הזוקפת לטובתה לא מעט נקודות זכות.

הדילמות בהן עלולים המורים להיתקל כתוצאה מיחסי מורה-תלמיד בהווה

לצד המעלות הטובות של הקידמה ויחסי מורה–תלמיד החדשים, צפות גם תהיות לא פשוטות. המורים יכולים למצוא את עצמם מתחבטים בשאלות העוסקות בהצבת גבול ברור במסגרת יחסי מורה–תלמיד ולהימנע מגלישה ליחסים חבריים המקנים “הנחות” ופשרות גדולות מדי. בין היתר, עלולים המורים להיתקל בתהיות גם בסוגיית הרשתות החברתיות למשל, פלטפורמה דרכה יכולים התלמידים להתחקות אחר חייהם הפרטיים של מוריהם ולהיפך. ,

כשהגבולות מטושטשים, משימה זו עלולה להתברר כמורכבת וסבוכה. עם זאת, בהפעלת חשיבה נכונה ושיקול דעת מושכל, ניתן לפעול בחכמה ולנווט את טיב היחסים בצורה האידיאלית עבור המורים ועבור התלמידים כאחד.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק