ההיסטוריה של האיפור

כיום אנו לוקחים כמעט כמובן מאליו את תחום האיפור. רוכשים אותו בקלות בחנויות או ברשת ומתנסים בצבעים חדשים. מפתיע לגלות שבימים עברו היה הרבה יותר קשה להשיג איפור ובשלב מסוים, בבריטניה, נאסר על הנשים להתאפר. ההיסטוריה המקוצרת של האיפור לפניכם.

Credit: Pexels.com

מתי התחיל האיפור?

נשים החלו להתאפר עוד משחר ההיסטוריה. ציורים מתקופות קדומות כמו מצריים העתיקה ממחישים את האיפור על פניהן של הנשים וכן של המלכים באותה תקופה. נשים, השתמשות באיפור באזור העיניים במיוחד, בדומה לצללית של ימינו בגוונים ירוקים והשחירו את ריסיהן. כמאתיים שנים לפני הספירה תאר הפילוסוף הרומי פלאוטוס את הנשים המאופרות וכתב “אישה ללא צבע היא כמו אוכל ללא מלח”.

בהמשך, מתואר שימוש הן על ידי גברים והן על ידי נשים במגוון תכשירים להשחמת הריסים והעפעפיים, בשימוש בגיר במייק אפ על מנת להבהיר את העוד וכן בחומרים שונים המעניקים גוונים אדמדמים כסומק. בחברה הפרסית גווני החינה שימשו גם לצורך פולחן וגווני האדמה עיטרו את פניהן של הנשים.

ימי הביניים

תקופת ימי הביניים באירופה התאפיינה במעמדות שאופיינו לפי גוון העור. העובדים בשמש, עורם השחיר והיה שזוף ולכן נשות האצולה הדגישו את עורן הלבן.

במאה השלוש עשרה בספרד נשים החלו להשתמש במגוון סוגים של איפור סינתטי שהופק מחומרים שונים והדגישו באמצעות סומק את לחייהן וכן החלו לצבוע את שפתותיהן בגרסה הראשונית של הליפסטיק, משחה שהייתה מוסיפה גוון ורדרד לשפתיהן.

תקופת המלכה אליזבת

באמצע המאה השמונה עשרה נשים החלו להשתמש באיפור כבד יותר על מנת להדגיש את העובדה שאינן חולות במגפה שפשטה וסומק אדמדם שימש על מנת להדגיש את תווי פניהן הנאות. בתקופה שלאחר מכן מגוון רחב של חומרים שימש על מנת ליצור איפור: ירקות, תותים מרוסקים, שומן, פרחים, עשבי תיבול וברנדי.

בתחילת המאה התשע עשרה רמזה המלכה ויקטוריה כי איפור גורם לנשים להראות זולות וקישרה את הרצון לעטר את פניהן עם היותן פוחזות. האיפור, כך טענה, מתאים לשחקנים בתאטרון אך לא למרבית האוכלוסייה.

מה עם הגברים?

באפריקה הן נשים והן גברים השתמשו באיפור לטקסים וכסמל סטטוס. באירופה, עד לאמצע המאה התשע עשרה גם גברים נהגו לאפר את עצמם, במיוחד בני האצולה שהשתמשו באיפור על מנת להסתיר פגמים. תפקיד האיפור באותה תקופה היה דומה מאד לתפקיד שיש לו היום במהלך צילומי הטלוויזיה והסרטים. מסופר על המלך ג’ורג’ הרביעי שהיה מוציא סכום עתק על קרמים לפנים וכן משחות ואבקות צבעוניות על מנת להראות טוב יותר.

כפי שאנו יכולים לראות, בשנים שלאחר מכן, האיפור דווקא הפך לפופולרי יותר וחברות בשמים החלו לשווק גם מוצרי איפור, כאשר בכל שנה חומרי הגלם התפתחו עד לרמת האיפור שאנו רואים כיום, אותו ניתן לרכוש בכל חנות.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק