הדירוג שקובע: על דירוג האשראי של ישראל וההשפעה האפשרית שלו על המצב הכלכלי

דירוג האשראי של מדינת ישראל מככב לאחרונה בכותרות לאור המתיחות הפוליטית. מהו דירוג אשראי, וכיצד הוא משפיע על הציבור?

דניס לר

הרפורמה המשפטית זכתה לסיקור חדשותי משמעותי, כולל השפעתה על דירוג האשראי של המדינה. בעוד שדירוג האשראי עשוי להיראות כמו מונח טכני השמור לגופים פיננסיים, כמו בנקים, בתי השקעות, חברות ביטוח ופנסיה ובנק ישראל, לדירוג יש השלכות כלכליות מרחיקות לכת המשפיעות על כולנו.

בכתבה זו נסקור מהו דירוג האשראי של מדינה, כיצד הוא נקבע על ידי גופי הדירוג המרכזיים בעולם, וכיצד הוא עשוי להשפיע על מצבו הכלכלי של הציבור, לרבות על השקעות בשוק ההון, חסכונות ארוכי טווח, שיעורי ריבית ועלויות של הלוואות במשק, ערך הכסף, יוקר המחיה והפוטנציאל לירידה ברמת החיים.

Credit: Shutterstock

מהו דירוג אשראי ואיפה ישראל עומדת?

דירוג האשראי של מדינה הוא בעצם הערכה של כושר האשראי שלה, המשקף את הסיכון לכשל בהתחייבויות החוב שלה. כלומר, מה הסיכוי שאותה מדינה תחזיר את החוב למחזיקי האג”ח שלה. גופי הדירוג העיקריים הקובעים דירוג אשראי למדינות הם Standard & Poor’s (S&P), Moody’s ו-Fitch Ratings. כדי להקצות דירוג אשראי למדינה, סוכנויות אלו מנתחות גורמים שונים – כולל הביצועים הכלכליים של המדינה, היציבות הפוליטית, המדיניות הפיסקלית והחוב החיצוני.

נכון לסוף הרבעון הראשון של 2023, דירוג האשראי של ישראל בסוכנויות הדירוג הוא גבוה יחסית. כך, סוכנות פיץ’ הגדירה את האג”ח של ממשלת ישראל בדירוג +A יציב; דירוג אשראי מדינות S&P העניק לישראל דירוג AA- Stable. עם זאת, סוכנות הדירוג מודי’ס הורידה לאחרונה את דירוג ישראל מחיובי ליציב ( מ-A1 Positive ל- (A1 Stable.

דירוג אשראי גבוה יותר מעיד על סיכון נמוך יותר ועל רמת אשראי גבוהה יותר, בעוד שדירוג אשראי נמוך יותר מסמל סיכון גבוה יותר ורמת אשראי נמוכה יותר. מסיבה זו גופים מוסדיים – דוגמת בתי השקעות וחברות ביטוח וגם משקיעים פרטיים, עוקבים מקרוב אחר שיקוליהן של חברות הדירוג. כפי שנציג בהמשך, כל שינוי בדירוג עשוי להשפיע על הפורטפוליו של אותם משקיעים.

כיצד דירוג האשראי המדיני עשוי להשפיע על משקיעים וחוסכים

כפי שצוין, דירוג האשראי של ישראל עדיין נחשב איכותי, אך מעמדו מתחיל להישחק. כך, בתחילת מרץ 2023 הודיעה סוכנות הדירוג פיץ’ שהיא מותירה את דירוג האשראי של ישראל ברמה של A+ ואת תחזית הדירוג על “יציבה”. עם זאת, באותה הודעה הדגישה הסוכנות את החשש שהרפורמה המשפטית “עשויה להיות בעלת השפעה שלילית על פרופיל האשראי של ישראל על ידי החלשת האינדיקטורים של הממשלה או במידה והיחלשות האיזונים והבלמים המוסדיים יובילו לתוצאות מדיניות גרועות יותר או סנטימנט שלילי מתמשך של המשקיעים.” (גלובס, 1.3.2023). גם סוכנות האשראי מודי’ס יצאה בהודעה דומה.

מדוע הורדת דירוג האשראי של ישראל – ואפילו הודעות אזהרה כפי שהוציאו פיץ’ ומודי’ס – עלולה להיות בעייתית עבור משקיעים, גופים מוסדיים וכלל הציבור? למרות שבפועל הדירוג עדיין לא ירד, משקיעים ומנהלי השקעות בעולם כבר “מתמחרים” את הסכנה לדירוג של ישראל במחירי האג”ח והמניות.

שוק ההון והפנסיה

לרמת דירוג אשראי לאומי יש השפעה משמעותית על שוק ההון, שכן הוא משפיע על אמון המשקיעים ועל רמת הסיכון שמגלמים נכסי המדינה בעיניהם. דירוג אשראי נמוך עלול להוביל לירידה בהשקעות זרות, וכתוצאה מכך להפחתת הזרמת ההון לישראל ולהגדלת עלויות האשראי של הממשלה. כתוצאה מכך החיסכון הציבורי – לרבות ההשקעות שבקרנות הפנסיה – עלול להיפגע. זאת מכיוון שערך ההשקעות עלול לרדת, ולהוביל להפסדים פוטנציאליים לעמיתי קרנות הפנסיה.

עלויות אשראי למדינה

דירוג האשראי של ישראל משפיע גם על שיעורי הריבית במשק, כולל הריבית על הלוואות. דירוג נמוך עלול להוביל לעלויות אשראי גבוהות יותר לממשלה – כלומר, ההלוואות שהממשלה נוטלת ממחזיקי האג”ח שלה עבור פרויקטים לאומיים למשל, יתייקרו. ההתייקרות הזאת מתגלגלת פעמים רבות לציבור בצורת מיסים וריבית גבוהה במשק.

ריבית לצרכן וצמיחה

הורדת דירוג האשראי יכולה לגרום לעליית ריבית על הלוואות ומשכנתאות לציבור הרחב.  בסוף הרבעון הראשון של 2023 אנחנו כבר נמצאים ברמת ריבית גבוהה (ריבית בנק ישראל היא 4.5%). הורדת דירוג האשראי של ישראל יכולה לייקר אף יותר את ההלוואות, ובכך ליצור מצב של הוצאות והשקעות צרכניות מופחתות. מצב שבו הציבור מוציא פחות יכול לבלום את הצמיחה הכלכלית של ישראל ולהשפיע על יצירת מקומות עבודה חדשים.

הוצאה ציבורית ורמת חיים

פגיעה בדירוג האשראי של ישראל יכולה גם להוביל לירידה ברמת החיים של הציבור. כפי שצוין, המצב ייצור עלויות אשראי גבוהות יותר לממשלה והגדלת שיעורי הריבית על הלוואות. אתגרי המימון האלה יכולים לגרום להפחתת ההוצאה הממשלתית על שירותים חיוניים כמו בריאות, חינוך ותשתיות. במקביל לצמצום ההוצאות, כדי לעמוד בעלויות האשראי שגדלו, ייתכן שנראה צעדים כמו קיצוץ בשירותים הציבוריים, הפחתת ההשקעה המדינתית בתוכניות רווחה וכן העלאת מיסים. השילוב הזה עשוי להשפיע באופן ישיר על רמת החיים של הציבור בישראל.

היחלשות השקל ויוקר מחייה

כפי שראינו, הורדת דירוג אשראי היא מעין סימן אזהרה למשקיעים ולבעלי חוב פוטנציאליים לגבי יציבותה הכלכלית והפוליטית של מדינה. שוק ההון מתמחה בזיהוי מגמות לפני התרחשותן, ולכן ההשפעות של הורדת דירוג האשראי הפוטנציאלית כבר מתממשות בשטח. כך, ירידה בדירוג האשראי עלולה לגרום לירידה בערכו של השקל מול סל המטבעות, דבר שכבר קורה, כשנכון למרץ 2023 השקל רשם ירידה שנתית של 12.5% מול הדולר. התוצאה הישירה היא עלייה דרמטית בעלויות היבוא, מה שעלול להעלות עוד יותר את יוקר המחיה בישראל.

לסיכום

השפעת דירוג האשראי של ישראל, אם כן, נראה כי לא פוסחת על אף פינה במערכת הכלכלית-פיננסית: שוק ההון, חסכונות הציבור, שיעורי הריבית, עלות ההלוואות והמשכנתאות, צמצום ההוצאה הציבורית והעלאת מיסים, ירידה בערך השקל, עלייה ביוקר המחיה ופגיעה אפשרית ברמת החיים. לכן מומחי כלכלה רבים מסכימים על חשיבות השמירה של דירוג אשראי מדיני חיובי וזאת באמצעות מדיניות פיסקלית נבונה, רפורמות כלכליות ויציבות פוליטית התורמות לצמיחה הכלכלית, שיפור אמון המשקיעים, ולרווחה פיננסית עבור הציבור.

*אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק