ההיסטוריה של הרכב החשמלי

מכוניות חשמליות כבשו את השוק. ככל שאנחנו מבינים כי עלינו לשמור על העולם, להפחית את זיהום האוויר, לנצל היטב ובחוכמה את משאבי הטבע העומדים לרשותנו, ולהגן על כדור הארץ למען הדורות הבאים, כך אנחנו מבינים כי עלינו לשנות את הרגלי הצריכה שלנו ואף לעבור לרכב המונע באמצעות חשמל.

אומנם כרגע כלי־הרכב החשמליים אינם מהווים עדיין רוב שולט על הכבישים, אך זו בהחלט מגמת העולם, וישראל אינו שונה בהקשר זה.

זוהי אכן המצאת המאה. כלי־רכב ממונע שאינו צורך דלק, אינו מזהם את הסביבה, מהיר, אלגנטי וחדשני ביותר. האם כך הם פני הדברים? האם אכן זו ההמצאה הגדלה של המאה ה-21?

Credit: Pixabay

מתי הכול התחיל?

מסתבר כי מכוניות חשמליות הומצאו כבר לפני כ-200 שנה, סביב השנים 1935-1932, על־ידי רוברט אנדרסון הסקוטי והן יועדו להחליף את העגלות הרתומות לסוסים. זו הייתה כרכרה פשוטה עם מנוע חשמלי שנסעה במהירות של כ-20 קילומטר והייתה מועדפת כבר אז על בני האצולה ואנשי העסקים האמידים.

במהלך 60-50 השנים הבאות הרכב שוכלל ושופר על־ידי גסטון פלנטה הצרפתי וקמיל פאור, וכן עלתה מהירות הנסיעה והגיעה עד ל-100 קילומטרים לשנה. המדינות הראשונות למהפכת הרכב הזו היו צרפת ובריטניה, ארצות הברית הצטרפה בתחילת המאה ה-20.

מה שינה את התמונה?

תחילת המאה ה-20 היו שנות הזוהר והפופולריות של המכוניות החשמליות. שנת 1912 הייתה השנה שבה ניתן היה למצוא יותר רכב חשמלי מכל סוג שהוא על הכבישים בארצות הברית מכל שנה אחרת. אלו היו מכוניות נקיות ושקטות יותר, עם פחות בעיות ממכוניות הבנזין והרבה יותר בטיחותיות. לכאורה, היינו אמורים היום לנסוע רק במכוניות חשמליות ולא לזכור שהיה פעם מנוע בנזין.

אז מה קרה ששינה את פני המצב למאה השנים הבאות?

ככל שמדענים ניסו למצוא ולפתח פתרונות לסוללות חשמליות שיוכלו לאפשר נסיעה לטווח רחוק יותר, כך מנועי הבנזין עברו גם הם שיפורים ושינויים, התקלות שלהם תוקנו והם קיבלו את יתרון המרחק שלא היה לסוללה החשמלית. במקביל, התגלו מאגרי נפט בטקסס מה שהפך על מחיר הדלק, שלא היה יקר מתחילה, לעוד יותר זול ויותר משתלם.

התוצאה הייתה שבתחילת שנות ה-30 לא היו כמעט מכוניות חשמליות בארצות הברית, והייצור שלהן הופסק לחלוטין כך שגם בשאר מדינות העולם הן נעלמו.

סוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000

בסוף שנות ה-90 חל מפנה וטויטה הציגה לעולם את הפריוס החדשה. מאז, ככל שעלה וגדל הביקוש לרכב חשמלי, ככל שהתודעה הציבורית לזיהום האוויר עלתה, ככל שמדינות רבות יותר החלו להבין ולפעול למען סביבה ירוקה ונקייה מזהמים, כל יצרניות הרכב הבינו את המגמה והחלו לייצר קו של מכוניות חשמליות.

הביקוש המשיך לעלות ו”קו” המכוניות החשמליות הפך להכרח כמעט עבור יצרניות הרכב שרוצות להמשיך ולהישאר רלוונטיות בשוק. היום ניתן למצוא מכוניות פרטיות, קטנות או גדולות, מכוניות מסחריות, מוניות ועוד מגוון עצום של כלי־רכב מסוגים שונים. המגמה היא להפוך את הכבישים לנקיים מרכב בעל מנוע בנזין במהלך 30-20 השנים הבאות.

גם אם לעיתים נדמה כי הקדמה והחדשנות שייכים רק לבני הדור הנוכחי או זה שלפניו, בפועל נראה כי הם לא פסחו גם על דורות קודמים. גם לפני 200 שנה ידעו והבינו מה טוב ומה עדיף גם ללא אינטרנט, הפגנות ומודעות לכדור הארץ.

אין לנו אלא לקוות כי הפעם המהפכה תתרחש במלואה וכי כלי־רכב חשמליים אכן יתפסו מקום משמעותי ומכובד על הכביש וכך נוכל אנחנו לשמור על סביבתנו טוב יותר.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק