להשיג את המקסימום מפיזור השקעות

אפילו טירונים גמורים בשוק ההשקעות יודעים – פיזור השקעות זו שיטה יעילה לפיזור סיכונים ולהפחתת תנודתיות. אבל מה בעצם אומר המושג פיזור השקעות? במאמר הבא נציג מספר כללים שמומלץ להיצמד אליהם בשביל ליהנות מיתרונות הפיזור.

Credit: Pixabay

בין יציבות לסיכון

כל קורס מבוא במימון מלמד שהשקעה במספר מניות עדיפה על מניה אחת. יש לכך סימוכין מתמטיים, אבל אפשר להבין את הרעיון גם מאמרת הסבתא הידועה: לא כדאי לשים את כל הביצים בסל אחד.

כאשר בונים תיק השקעות, חשוב להרכיב אותו ממספר מגוון של השקעות אשר ייצרו תמהיל נכון של יציבות וסיכון. מחד, חשיפה לסיכון מגבירה את פוטנציאל הרווח (כמו גם את ההפסד) המתקבל, ומאידך יציבות יחסית מקנה את הביטחון שהכסף לא יימחק ביום בהיר אחד. חשוב מאוד להתאים את ההשקעות למטרות הכסף המושקע – חיסכון לטווח ארוך מתנהג שונה מכסף ששמים בצד לעת צרה, ובהתאם לכך יש לבנות את התיק הפוטנציאלי. רצוי כמובן להתייעץ עם גורם מומחה שיסייע לכם לנתב את התיק על ציר היציבות-סיכון, בהתאם לצרכיכם האישיים.

 

מחשב מסלולים מחדש

ניתן ליישם פיזור השקעות באמצעות השקעה במסלולים שונים בשוק ההשקעות. חלק מאפיקי ההשקעה הם סולידיים למדי ומניבים תשואה נמוכה, בעוד שאחרים נמצאים ברמת סיכון גבוהה בהרבה המאפשרת גם רווח גבוה. תיק השקעות מוצלח יהיה קרוב לוודאי בנוי מהרכב השקעה של כמה וכמה אפיקים – חלק ימתנו את הסיכון (למשל אפיק שקלי) וחלק יחשפו את המשקיע לרמת תשואה גבוהה יותר (כמו מניות).

גם בתוך האפיק עצמו מומלץ לנהוג לפי העיקרון של פיזור השקעות. כך למשל, אם חלק מסכום ההשקעה מיועד להשקעה במניות, חשוב לפזר אותו על פני כמה וכמה אפשרויות. ניתן להשקיע במדדים הכוללים סל של מניות או אגרות חוב (ובכך ליישם את העיקרון. יש גם מדדים ענפיים, המאפשרים השקעה לפי תחום (כך למשל מדד טכנולוגיה הוא מדד המרכז את החברות הנסחרות שעיסוקן הוא טכנולוגי).

עוד רמת פיצול שכדאי ליישם היא במישור הגיאוגרפי. מומלץ לצאת משוק הון מדינתי אחד ולפזר את ההשקעות על פני כמה שווקים שבאים ממדינות שונות, המאופיינות במצב שונה זו מזו (סין, אירופה, ארצות הברית וכו’). ללא קשר לכלל הפיזור, מומלץ לרוב להשקיע בשווקי מדינות גדולים יחסית.

מוכנים לכל תרחיש

כפי שהדגמנו, רמת הפיזור האפשרית בשוק ההון היא נרחבת למדי. כמעט בכל מסלול ישנן כמה בחירות מתפצלות, כך שאפשר לרדת לרזולוציות עמוקות ולבנות תיק מורכב ומגוון הבנוי מהשקעות באחוז משתנה של שלל מדדים, מניות ואפיקי השקעה. עם זאת, על מנת ליישם את כלל הפיזור, חשוב לא סתם לפזר באופן אוטומטי את ההשקעות השונות, אלא להבין את המהות העומדת מאחורי פיזור נכון ומושכל.

פיזור אופטימלי של ההשקעות אמור לצמצם את החשיפה לסיכון שעומדת בפני המשקיע. לכן חשוב לוודא שהתחזיות בעבור אירועים עתידיים אינן אחידות עבור כל תיק ההשקעות שלכם. אף אחד לא יודע בוודאות מה יביא המחר, אבל כן קיימות תחזיות סבירות שכדאי ללכת לאורן ולבחור לפיהן באפיקי ההשקעה מתאימים. אם למשל ניקח את התפרצות הקורונה כמקרה מבחן, הרי שחברות תעופה ותיירות נפגעו ממנה קשות, ואילו חברות אחרות כגון החברה של אפליקציית זום או חברת החיסונים פייזר, הרוויחו ממנה ומהנסיבות החדשות שנוצרו בעולם.

תיק השקעות אופטימלי צריך להיות כמו תיק חירום – מוכן לכל תרחיש. אפיקי ההשקעה צריכים להיות “סבירים” בהינתן תחזיות עתידיות שונות ולהשלים זה את זה – כך שאם אחד ירד, השני יעלה.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק