דפיברילטור – שאלות ותשובות בנושא שכדאי להכיר

הגוף שלנו תלוי באספקת הדם לאיברים ולמוח וכאשר מתרחש אירוע לבבי שעוצר את זרימת הדם, כל שנייה חשובה ויש לתת מענה מהיר שימנע פגיעות קשות ואפילו מוות. בדיוק למטרה הזאת הומצא הדפיברילטור, אשר מאפשר לכל אדם להעניק טיפול מציל חיים עד להגעתו של צוות רפואי למקום. מהו דפיברילטור, מתי משתמשים במכשיר החייאה דפיברילטור, כיצד דפיברילטור יכול להציל חיים, מה אומר החוק בכל הקשור להצבתו במקומות ציבוריים ומהם המחירים של סוגי הדפיברילטור השונים? להלן התשובות לשאלות החשובות הללו.

Credit: Pixabay

מה זה בדיוק דפיברילטור ומתי משתמשים בו?

כאשר אנו נתקלים באדם שאיבד את הכרתו מסיבה שאינה נראית לעין, אין לנו את הידע הרפואי על מנת לזהות האם מדובר בבעיה לבבית כלשהי שמחייבת החייאה מיידית. מכשיר הדפיברילטור אמור לאפשר זיהוי ודאי של בעיה לבבית ובמידה ואכן בכך מדובר, להחזיר את תפקודי הלב לפעולה, עד שיגיע הצוות הרפואי ברכב החירום. הדבר נעשה באמצעות שליחת זרם חשמלי שאמור לגרום ללב לחזור לפעום בצורה תקינה.

היכן חובה להציב מכשיר דפיברילטור?

על פי החוק אשר חוקק לראשונה ב-2008 ותוקן ב-2012, ישנה חובה להציב מכשירי דפיברילטור במקומות ציבוריים רבים, דוגמת קניונים, בתי אבות, מתחמי דיור מוגן, משרדי ממשלה, בריכות, אצטדיוני ספורט, חדרי כושר ועוד. חוק חובת הצבת המכשיר במקומות ציבוריים התייחס בתחילה רק למתחמים בעלי פוטנציאל אכלוס של כ-500 איש ומעלה, בתי מלון בעלי יותר מ- 250 חדרים ומטוסים שמטיסים מעל כ-100 נוסעים. בהמשך התרחב החוק כמעט לכל מקום ציבורי, כשמי שבוחר להתעלם מחוק זה צפוי לקנסות כבדים ואף לאישומים פליליים.

כיצד משתמשים בדפיברילטור?

קיימים מכשירי דפיברילטור מתקדמים שמשמשים בבתי חולים ובחדרי ניתוח, אך דפיברילטור שנועד לשימוש ציבורי הינו הרבה יותר פשוט לשימוש. ישנם קורסי עזרה ראשונה שבהם עקרונות השימוש במכשיר מודגמים, אך גם כאשר לא עוברים הכשרה ייעודית, המכשיר יודע להדריך את המשתמש בו במקום מה בדיוק צריך לעשות. מרגע שפותחים את המכשיר, קול בשפה הרצויה מבהיר בצורה ברורה כיצד לשלוף את שתי המדבקות שמחוברות לאלקטרודות ובאילו נקודות על גבי חזהו של המטופל יש להציב אותן (ישנם גם איורים על גבי המדבקות).

לאחר מכן הדפיברילטור בודק בעצמו את קצב הלב ובמידה והוא מזהה אי פעולה או פעולה שאינה סדירה, הוא מזהיר את הנוכחים להתרחק ומשחרר זרם חשמלי חזק, שמאפס את פעולת הלב ומאפשר לו לחזור לפעום. ישנם דפיברילטורים אוטומטיים (AED) שמבצעים את שליחת הזרם בעצמם וכאלה חצי אוטומטיים, שמחייבים לחיצה על כפתור לאישור שחרור הזרם החשמלי. דפיברילטורים שכאלו נמצאים בעיקר בבריכות שחייה וזאת על מנת לאפשר למשתמש להרחיק ככל שניתן אנשים מהמקום ולהגן עליהם מפני זרם בסביבה רטובה.

מהם המחירים של מכשיר דפיברילטור וכיצד יודעים באיזה מכשיר לבחור?

התשובה לשאלה כמה עולה דפיברילטור תלויה בסוג המכשיר ומאפייניו הספציפיים. ככל שמדובר במכשיר בעל סוללה שמחזיקה פרק זמן רב יותר, עם אפשרות למתן רב יותר של מחזורי שוק חשמלי במהלך אורך חייו של המכשיר, כך מחיר הדפיברילטור יהיה גבוה יותר. טווח המחירים הממוצע הינו בין כ- 4000 ל-8000 שקלים. חשוב מאוד להתייעץ עם המומחים לפני הרכישה, על מנת לדעת איזה דפיברילטור מתאים למתחם הספציפי שלכם, הן מבחינת דרישות החוק והן מבחינת נוחות ההתקנה והשימוש בו.

אם אתם מנהליו של מתחם ציבורי מסוים או מעסיקים במקום עבודה גדול, חשוב מאוד כי תבקשו מהחברה המספקת גם להעביר הדרכה לעובדים שלכם לגבי התפעול של המכשיר, על מנת להיות בטוחים כי ניתן יהיה לנצלו היטב ברגע האמת.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק