הזאב הרע של העידן המודרני

אתם קוראים את המאמר הזה במהירות רבה, על גבי מסך הטלפון הנייד או הלפטופ. נוסעים במכונית חדישה ומשתמשים ב GPS כדי להגיע ליעד. את הקניות – עורכים ברשת לאחר שבדקתם מחירים של עשרות חנויות בארץ ובחו”ל ואפילו תחום ההיכרויות מקבל חיזוק נוסף באמצעות אתרי אינטרנט ייעודיים.

הנוחות המפנקת של העידן המודרני הטכנולוגי, כמעט ומשכיחה מאתנו את הסכנות האורבות לנו ברשת – גניבת פרטי כרטיס האשראי שלנו, התחזות של אנשים לאחרים ומכירת הפרטים האישיים שלנו לכל דיכפין. במאמר זה נכיר את הזאב הרע של העידן המודרני וכיצד נוכל להתגונן ממנו.

קרדיט: pexels.com

על סכנות הסייבר

אתם גולשים לתומכם ברשת ומגיעים למודעת פרסום המפנה לאתר מכירות שמוכר לכם היטב. אתם מבצעים רכישה ומזינים את פרטי האשראי. לבסוף, מסתבר כי הזמנה זו מעולם לא הגיעה לחנות המקוונת האמיתית. אתר מתחזה הנראה בדיוק כמו האתר האמיתי אסף את פרטיכם האישיים ופרטי האשראי וכיום מוכר את מספר האשראי שלכם ברשת. זוהי דוגמה לתקיפת סייבר באמצעות פישינג.

דוגמה נוספת לפגיעה באמצעות הרשת מכונה “קאטפישינג”. תמונה של אישה נאה מפורסמת באתר הכרויות ומושכת אליה מחזרים רבים המעוניינים לפגוש אותה. בפועל, מדובר באדם אחר שכל מטרתו להוציא מידע על בעלי הפרופילים באתר הכרויות או לזהות קורבנות פוטנציאליים להונאות רשת שונות.

דוגמה שלישית מדגימה את הכוח העצום של איסוף מידע על משתמשים ברשת. באמצעות אפליקצית פייסבוק תמימה אספה חברה שהתחזתה לחברת מחקר בשם “קיימברידג’ אנאליטיקה” פרטים על משתמשים בפייסבוק. באמצעות שאלונים פסיכולוגיים נתחה החברה נתונים של מיליוני משתמשים באמריקה וזיהתה מה הערכים והפחדים שלהם. לאחר מכן, השתמשה בנתונים אלה; ללא רשות; על מנת להעלות בפיד של כל אחד מהאנשים מודעות שנועדו לקדם את אחד מהמועמדים לנשיאות. המשתמשים שהתקינו את האפליקציה (מאתיים ושבעים אלף) חשפו בפני החברה באמצעות האפליקציה נתונים על כל חבריהם – חמישים מיליון במספר.

לימים, הסתבר כי שיטה זו שמשה לא רק להטיית קולות בבחירות באמריקה, אלא, גם במשאל העם הנוגע לברקזיט (היציאה מהאיחוד האירופי) בבריטניה.

פועלים גם על תשתיות אמיתיות

על מנת להבין את הסכנות האורבות למדינה בתחום זה נסו להיזכר בתקיפת הכור האיראני האחרונה שהתבצעה (כאשר ההאקינג התבצע הפעם למטרת הגנה ולא למטרת תקיפה). לא הייתה זו תקיפה באמצעות טילים ארוכי טווח או מטוסים – אלא באמצעות וירוס מחשב שהוחדר למערכות המפעילות את הטורבינות של הכור. מערכות אלה גרמו להפעלה מהירה בצורה מוגזמת של הטורבינות על ידי שינוי הקוד המפעיל אותן עד לקריסתן המוחלטת. דוגמה זו ממחישה עד כמה נזקי סייבר יכולים להשפיע על מערכות בעולם האמיתי.

המגן שלנו – תחום אבטחת המיידע והסייבר

לצד תקיפות הסייבר ברשת עומד “צבא” שלם של מומחים הלומד את דרכי הפעולה של ההאקרים הפועלים ברשת. הוא מזהה את הפרצות: בתוכנות השונות, ברשתות התקשורת ואפילו בטלפונים החכמים. לאחר זיהוי הפרצה, נבחנת היטב הדרך בה הצליחה התוכנה שהפעיל ההאקר להיכנס למחשב והמתכנתים סוגרים פרצה זו. אם היום אתם מתקינים את העדכונים החדשים של ווינדוס, תגלו כי חלק חשוב בעדכון הוא סגירת פרצות אבטחה שהתגלו.

מה לומדים על מנת להפוך למומחי סייבר?

תואר מיוחד העוסק בהגנה על רשתות תקשורת ומערכות ממוחשבות יוצר היום את מומחי הסייבר של העתיד. כיום לימודי סייבר נחשבים לאחד התחומים החמים באקדמיה ובעולם כולו. כל חברה, בין אם הקטנה ביותר לבין הגדולה ביותר מעוניינת לאבטח את המידע שלה מפני גניבה. לצד המגזר העסקי גם ממשלות מקדישות סכומי עתק בחטיבות הסייבר המשלבות אנשי צבא ואזרחים העובדים עבור החברה, במטרה לאבטח את המתקנים הרגישים ואת התשתיות של המדינה בפני האקרים.

בסיום התואר, הסטודנטים יכולים להשתלב: בחברות אבטחת מידע, חברות ממשלתיות, גופים פיננסיים ואין ספור עסקים המעוניינים להפוך את הזירה הדיגיטלית שלהם לבטוחה יותר. אז בפעם הבאה שאתם משתפים את המידע שלכם – הזהרו לא ליפול ברשת.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק