סליחה, מה השם? שבעה סיפורים על אתרים מוכרים ששינו את כתובתם

נפתח בפיסת היסטוריה. באוקטובר 2010, כשהוקם אתר הפטריה, נדרשנו לרכוש כתובת דומיין לאתר. שם האתר, הפטריה, כבר היה סגור מהשניה הראשונה, אך כשהגענו למעמד הרכישה, התלבטנו רבות בין pitria ל- hapitria. לאחר ימים של התלבטויות, מחשבות, טסטים על אנשים, החלטנו ללכת על הגירסה המקוצרת. בנוסף, הגענו למסקנה חשובה לא פחות: זה לא באמת משנה.

בעידן הפייסבוק, מרבית האנשים אינם מקלידים באופן ידני את שם האתר, הם מופנים אליו באמצעות קישורים. אלה שכן מקלידים נעזרים לרוב בשירותי סימון דפים, “מועדפים” אם תרצו, ומגיעים ליעדם משם. לכן, עם הזמן, הופכים כתובות הדומיין של אתרים לבעלי משמעות פחותה יחסית בכל הקשור להצלחת העסק.

אולם, גורמים רבים כמו: שחיקה, עומס, בלבול, מיתוג מחודש, רצון לריענון וכדומה, עשויים להשפיע על חברה בקבלת ההחלטה לשנות את שם הדומיים של האתר שלה. אספנו עבורכם שבעה מקרים מעניינים, בהם חברות גדולות ורציניות שאנחנו מכירים היום טוב מאוד, בצעו את הצעד האמיץ, ושינו את שם הדומין של האתרים שלהן. נראה לכם שהצליח להם? תשאלו את צוקרברג, לארי פייג’, וכמובן, את פרז הילטון.

Ask.com

האתר ask.com, שנוסד בשנת 1996, וענה אז לשם askjeeves.com, היה מנוע החיפוש הראשון בעולם האינטרנט, שמסוגל היה להגיב לשאלות ולא רק למילות מפתח מסויימות. הקמע של האתר JEEVS, מעין קריקטורה של מרשת, התבסס על דמות ספרותית מספריו של הסופר האנגלי P.G. Wodehouse. בשנת 2006, עברה החברה ריענון ושדרוג, והחליטה להיפטר מהשם הישן, לטובת השם Ask שיצור עבור הגולשים חווית חיפוש ממוקדת יותר.

פייסבוק Facebook

בשמארק צוקרברג בחר לראשונה את השם של האתר החדש שלו אי שם בשנת 2004, התמונה שדמיין בראשו הייתה של ספר פנים פיסי באמצעותו יוכלו הסטודנטים באוניברסיטת הארווד להכיר אד את השני, ולכן השם שבחר לאתר היה TheFacebook.com. באוגוסט 2005, כשהאתר עבר מתיחת פנים ראשונית ועיצוב מחודש, החליט צוות האתר בראשות צוקרברג לשנות את שמו על ידי מחיקת המילה THE. השם שאנו מכירים היום facebok.com, כבר היה תפוס, ועל פי הדיווחים שילם צוקרברג כ- 200,000 דולר עבור הדומיין החדש.

פרז הילטון

בלוגר הרכילות והסלבז פרז הילטון, המוכר בעיקר באמריקה,  הקים בשנת 2004 בלוג ריכלות תחת הכתובת Pagesixsixsix.com. לא עבר הרבה זמן, והילטון זכה לקבל איום בתביעה מעיתון הוושינגטון פוסט, בגין הפרת זכויות יוצרים, של מדור הרכילות של העיתון, העונה לשם Pagesix. בכדי להימנע מהסתבכויות מיותרות, שינה הילטון את שם הבלוג שלו לשמו האמיתי Perezhilton.com, במעין משחק מילים עם שמה של אחת הסלבריטאיות הגדולות של דוריינו, פריס הילטון. כמובן, ששינוי השם רק עזר להילטון למשוך עוד גולשים לאתר שלו, ואם תהיתם, הכתובת המקורית מפנה כעת לבלוג הרכילות של הוושינגטון פוסט.

NBCnews.com

עד שנת 2012, הייתה כתובתו של אחד מאתרי החדשות הפופולאריים בעולם MSNBC.com, בעקבות שיתוף פעולה של NBC עם חברת התוכנה מייקרוסופט. כל מי שנהג להתחבר למסנג’ר, מכיר את חלון החדשות המפורסם שצץ לו עם טעינת רשימת אנשי הקשר. עם סיום ההתקשרות בין שתי החברות, השתנתה כתובתו של האתר בין ליל והפכה ל- NBCnews.com.

PayPal

חברת paypal הוקמה תחילה כמיזוג בין שתי חברות: Comfinity, חברה המאפשרת חילופי כספים ברשת, וחברת X.com, העסקה בפתרון אתגרים הקשורים למסחר בשנות התשעים. שם האתר, X.com, נבחר עקב הסמליות של האות X, המשמשת כמסתנה  עבור מפתחים, עסקים ומתמטיקאים. על דבר אחד לא חשבו שם. עם התפתחות האינטרנט, הלכה והפכה האות X למקושרת בעיקר לאתרי פורנו. שמה של החברה שונה ל- paypal, ומשם, הכל היסטוריה.

גוגל

לא רבים יודעים זאת, אך כשלארי פייג’ וסרגיי ברין, סטודנטים באוניברסיטת אוקספורד הבריטית, הקימו לראשונה את גוגל, הם רשמו אותו תחת אתר האוניברסיטה google.oxford.edu. רק בהמשך, בשנת 2007, התנתקו השניים משרתי האוניברסיטה, והשיקו את האתר שישנה את האנושות google.com.

טוויטר

שם הדומיים המקורי של טוויטר TWTTR.com, התבסס על סדרת קיצורי-קוד להודעות SMS, קודים שכללו תמיד חמישה תווים בלבד. כמה חודשים לאחר הקמת האתר, בשנת 2006, החליטו המייסדים להחליף את שם האתר לשם המלא, ונאלצו לשלם סכום מצחיק של 7500 דולר, לחובב צפרות מקומי, שהיה הבעלים של הכתובת.

לייק לפטריה בפייסבוק