כח המוח – תזונה לחיזוק המוח שלנו

כשמדברים על בריאות הגוף ברור שפעילות גופנית כמו גם תזונה נכונה חיוניים לתפקודו התקין. כשמדברים על בריאות המח המצב אינו שונה – אבל מה יעזור למח שלנו לשמור על עצמו לאורך זמן? כל הפרטים בכתבה

מאת: רויטל מור

כל מי שדואג לבריאותו שומע מסביבו הרבה מילים: ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן, אומגה 3, קטניות, ירקות ירוקים, חומצה פולית – והיד עוד נטויה. חלק ניכר מהדברים הטובים לגופנו – טובים גם עבור המוח שלנו שהוא, כידוע, חלק בלתי נפרד מהגוף. יש מזונות שטובים במיוחד עבור המוח, כאלו שהוכיחו את עצמם כלוחמים אמיצים בתחלואי מערכת העצבים או כאלו שיודעים להגן מפני תופעות התנוונות וזקנה והשפעותיה על היכולות הקוגניטיביות שלנו. אילו ויטמינים חיוניים לבריאות מערכת העצבים? מה הם המזונות שישמרו עלינו צעירים וזוכרים? 10 דגשים ומזונות לשמירה על מח צעיר ובריא לפניכם.

לשתות מספיק מים

מים חיוניים לכל תפקודי הגוף, וגם למח. מחסור בנוזלים יכול להתבטא גם בעייפות, חולשה כללית ובלבול שהם בתורם תורמים לירידה בריכוז, פגיעה בזיכרון לטווח הקצר, קשיים בלמידה ושליפת מידע קודם. רבים אינם שותים מספיק ובמיוחד בגיל מבוגר אז גוברים גם הסיכויים להתייבש וגם המח הופך לרגיש יותר להשפעות ההתייבשות

via GIPHY

אומגה 3 – לשמירה על התפקודים הקוגניטיביים

אומגה 3 היא חומצת שומן שאחראית לתפקודים רבים בגוף – על מערכת הלב וכלי הדם, איזון טמפרטורת הגוף, קרישת דם, ייצור הורמונים וגם תפקודים קוגניטיביים. אומגה 3 עוזרת בשיפור פעולתם של המוליכים העצביים הקיימים במוח ומגנה מפני מחלות ניווניות שונות של המח. מחקרים הראו שאנשים שצרכו יותר אומגה 3 מוחם היה גדול יותר ותפקודם הקוגניטיבי היה טוב יותר.

קרדיט shutterstock

B6 – חיוני למערכת העצבים

סוגי ויטמינים רבים משתתפים בתהליכים העוזרים לשמור על המח ועל מערכת העצבים. B6 הוא אחד מהוויטמינים הללו. אפשר למצוא את הוויטמין הזה בבשר ודגים, בכרוב ואפילו בתפוחי אדמה, מי אמר שפירה זה לא בריא?

B12 – הוויטמין של המח

על B12 מדברים הרבה כי המקור הטוב ביותר לוויטמין הזה נמצא דווקא במקורות מהחי. היום מזונות רבים מכילים B12 כתוסף למזון עם ריבוי הצמחונים והטבעונים באוכלוסייה. אז למה הוויטמין הזה הוא כל כך חשוב? כי הוא חיוני לתפקוד מערכת העצבים. מחסור עלול לגרום לבעיות עצביות קשות ופגיעה בזיכרון. הוויטמין הזה חיוני בעיקר בגיל הרך ומחסור ממנו יכול להשפיע על התפתחות מערכת העצבים ופגיעה מתמשכת.

via GIPHY

חומצה פולית

חומצה פולית מחזקת את הזיכרון ועוזרת בספיגת הברזל. ברזל, בתורו, הוא אחד המרכיבים החיוניים בשיפור וחיזוק תפקודי המח. חומצה פולית נמצאת בעלים ירוקים, בעיקר הכהים שבהם: פטרוזיליה, חסה רומית, שמיר, כוסברה.

נוגדי חמצון – האדום שבפירות וירקות

נוגדי החמצון טובים כי הם עוזרים לצמצם את ריכוזי הרדיקלים החופשיים שעלולים להזיק לתאי המח. תזונה עשירה בנוגדי חמצון עוזרת להוריד את הסיכון לפתח מחלות כמו סרטן, סוכרת, אלצהיימר ומחלות לב. יש מזונות שנוגדי החמצון בהם טובים במיוחד למח: שוקולד מריר, חצילים, פירות יבשים כהים, פירות יער, בצל או פלפל אדום. אם זה אדום, כהה, ירק או פרי – כנראה שיש בו נוגדי חמצון.

שום

השום הוא אחד המזונות הבריאים ביותר לגוף האדם – הוא גם נוגד חמצון, הוא גם אנטי בקטריאלי והוא גם יעיל בהגנה על תאי המח מפני מחלות כשבץ, סרטן ומחלות ניווניות שעשויות לפגוע בו. לשום גם תכונה של מדלל דם, דבר העוזר בזרימת הדם למח.

via GIPHY

שקדים

כמו השום, גם השקדים נמצאים גבוה ברשימת המזונות הטובים לנו באופן כללי. בפרט, תכולה גבוה של ויטמין E בהם תורמת לתפקוד המוח בתחומי הלמידה, פתרון הבעיות, הזיכרון והריכוז. נשנוש אידיאלי בין הארוחות!

בננות

בבננות יש ריכוז גבוה של אשלגן, חומר שמחסור בו עלול לפגוע בצלילות המחשבה כיוון שהוא משמש כאחד ממוליכי החשמל בגוף. מערכת העצבים בנויה על מעבר של פולסים חשמליים בתוך תאי העצב וחומרים כימיים הנקראים נוירוטרנסמיטרים בין התאים. כדי שהמידע יעבור כהלכה בתא – כמות האשלגן בגוף חייבת להיות מספיקה. בננות, הידועות בתכולת האשלגן הגבוהה בהן, יעזרו בדיוק בנקודה הזו.

via GIPHY

עגבניות

עגבניות עשירות בליקופן, הפיגמנט האדום בעגבניות שעוזר במניעת מחלות ניוון מוחיות כמו דמנציה או אלצהיימר. למרות שעגבניות טריות מאד טעימות, הליקופן זמין יותר לגוף לאחר בישול ואינו נהרס בתהליך. הוא מסיס בשמן ולכן עדיף לצרוך מוצרי עגבניות כמו רסק, מיץ, מרק או אפילו קטשופ בליווי כמות מעטה של שמן.

קרדיט shutterstock

אתם זוכרים את השירים ששרנו אז? אם התשובה היא לא, אולי כדאי להתחיל להאכיל את המח באותם וויטמינים ומוצרים שיעזרו לנו לזכור את השירים ההם, ולשפר את תפקודי המח. בהצלחה.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק