איך מתבצעת בקשה לצו קיום צוואה?

כמו כל אינטראקציה עם מוסד ממשלתי, גם הגשת בקשה לקבלת צו קיום צוואה – הליך הכרחי כדי לממש את רצונו של האדם שנפטר כפי שהובע בצוואה – חשוב לבצע בתשומת לב מלאה ועם הקפדה על כל פרט ופרט. כל טעות עלולה לגרום לעיכוב של ממש בקיום הצוואה, לעוגמת נפש וגם לנזקים כלכליים (כשלמשל היורשים שבחר האדם שנפטר זקוקים לכסף בדחיפות).

תמונה: עורכת הדין טל איטקין

למי מגישים בקשה לצו קיום צוואה?

בקשה לצו קיום צוואה מוגשת לרשם לענייני ירושה בהתאם למקום שבו חי האדם שנפטר. הרשם הוא יחידה של אגף האפוטרופוס הכללי שבמשרד המשפטים, ורק מי שמוזכרים בצוואה רשאים להגיש את הבקשה.

אם הגשת הבקשה לקבלת צו קיום צוואה נעשית באמצעות עורך דין, ההגשה חייבת להיות באופן מקוון. מי שמגיש בעצמו את הבקשה יכול לבחור בין הגשה מקוונת, הגעה למשרדי הרשם (מומלץ להזמין תור מראש כדי לא לבזבז זמן רב מדי) ושליחה בדואר. שימו לב – גם כשבוחרים באופציה המקוונת עדיין צריך להגיע למשרדי הרשם כדי למסור את המקור של הצוואה.

אילו מסמכים מגישים עם הבקשה?

קיום צוואה ומימוש רצונו של הנפטר מותנים בהגשת מסמכים רבים. המסמך הראשון הוא כאמור הצוואה המקורית, ובנוסף נדרשים המסמכים הבאים:

* תעודת פטירה (העתק)

* תעודת פטירה של כל זכאי שמופיע בצוואה שהלך לעולמו (לפני עורך הצוואה או בין מועד המוות שלו למועד הגשת הבקשה לקיום הצוואה). כשאין תעודת פטירה אפשר לצרף הוכחת מוות אחרת

* תצהירי הסתלקות של כל מי שמופיע בצוואה אבל מוותר על החלק שלו בעיזבון. תצהירים אלה צריכים להיות חתומים ומאומתים על-ידי עורך דין

* אישורים שנשלחו הודעות (בדואר רשום) לכל הזכאים שמופיעים בצוואה או לחילופין אישורים שמגישי הבקשה לקבלת הצו לקיום הצוואה הודיעו לזכאים באופן אישי

* במקרה שעורך דין מייצג את מגיש הבקשה – ייפוי כוח חתום

* במקרה שהבקשה מוגשת באופן מקוון – טופס הבקשה עצמו, חתום ומאומת כחוק על-ידי עורך הדין.

התשלומים ההכרחיים

בנוסף יש לצרף אישור על כך ששולמה אגרה ושולמו גם דמי פרסום (על פי החוק הרשם לענייני ירושות מחויב לפרסם שהוגשה בקשה, כך שלכל מי שיש התנגדות תהיה הזדמנות להגיש אותה – עלות הפרסום מוטלת על מגיש הבקשה).

את האגרה ודמי הפרסום אפשר לשלם באופן מקוון, בבנק הדואר או בעמדת תשלום במשרדי הרשם. כשמשלמים דרך האתר, האגרה מופחתת – 496 ש”ח בלבד (נכון לסוף 2018). דמי הפרסום הם 130 ש”ח.

מה כולל הטיפול בבקשה?

רשם הירושות מפרסם כאמור את קיומה של הבקשה לקיום הצוואה בעיתון יומי וגם ברשומות. האפוטרופוס הכללי בודק את הבקשה, ואם אין פרטים חסרים ולא מוגשות התנגדויות, קרוב לוודאי שהבקשה תאושר. הגשת התנגדויות ומקרים חריגים גורמים להעברת התיק אל בית משפט לענייני משפחה. בכל מקרה צו קיום צוואה ניתן באופן דיגיטלי ולא מודפס, ובמקביל נשלח אוטומטית לגופים רבים ובהם בנקים, משרדי ממשלה ורשות מקרקעי ישראל.

המאמר באדיבות משרד עורכי דין טל איטקין: https://www.itkintal.co.il

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק