יש לכם נטייה לדבר לעצמכם? זה כנראה כי אתם חכמים יותר

“אם הייתי עכשיו במקום המצית שלי, איפה הייתי מתחבא? הופה, הנה אתה!”. אם יצא לכם להגיד פעם בקול את המשפט הזה, או משפטים אחרים בסגנון תוך כדי שאתם מחפשים משהו שהלך לאיבוד, בהחלט ייתכן שגם אתם נמנים על קבוצת האנשים שמדברים לעצמם. כמובן, האנשים הללו עושים זאת לא רק כשהם לבד בבית אלא תוך כדי העבודה, הליכה ברחוב ועוד.

לרוב, אנשים שמדברים לעצמם כל הזמן נתפסים בעיני החברה כאנשים מעט משוגעים, כאלה שהשתחרר להם בורג מסוים, גם אם הם אנשים נורמטיביים לחלוטין. אחרי הכל, מדובר באנשים שמשוחחים עם עצמם ועם הקולות הפנימיים שרצים להם בראש, ומרגישים לעיתים כמו גולום משר הטבעות, אז חייבת להיות להם בעיה מנטלית כלשהי לא?

אז זהו שלא. אם אתם שיפוטיים ונוטים לחשוב שאנשים שמדברים לעצמם הם קצת קוקו, הבדיחה היא לגמרי על חשבונכם, כי מסתבר שדיבור לעצמך הוא סימן קלאסי לגאונות ותתפלאו לשמוע, אבל האנשים הכי חכמים על פני כדור הארץ לאורך ההיסטוריה דיברו לעצמם. אלברט איינשטיין למשל, היה ידוע כמי שמדבר לעצמו. הוא לא היה אדם חברתי מדי ולכן אהב לשוחח הרבה עם עצמו ועל פי האתר Einstein.org נהג לחזור בשיטתיות על המשפטים וההגיגים שלו כל הזמן.

בשורה התחתונה, אם אתם מדברים לעצמכם אתם לגמרי לא לבד, ודעו כי אתם עושים חסד גדול לעצמכם, ומסייעים למוח שלכם לחשוב בבהירות, לקבל החלטות נכונות ולעמוד במטרות שאתם מציבים לעצמכם. הנה כמה דרכים מבוססות מחקרית באמצעותן דיבור לעצמכם מסייע להפוך אתכם לחכמים ויעילים יותר.

כשאתם מדברים לעצמכם המוח שלכם עובד ביעילות רבה יותר

במחקר שפורסם במגזין “פסיכולוגיה ניסיונית”, צמד הפסיכולוגים דניאל סוויגלי וגארי לופיין, בדקו את ההשערה על פיה התופעה במסגרתה אנחנו מדברים לעצמנו מועילה לנו.

בניסוי שערכו, ביקשו השניים מ-20 אנשים שונים ללכת לסופר ולאתר מספר אובייקטים ספציפיים ששמם נאמר להם מראש (תפוח, כיכר לחם ועוד). בסיבוב הראשון של הניסוי התבקשו המשתתפים לשמור על שקט מוחלט, בסיבוב השני, התבקשו לחזור בקול רם על שמות האובייקטים תוך כדי השוטטות ברחבי הסופר. כצפוי, המשתתפים איתרו את המוצרים בקלות רבה יותר כשהם דיברו לעצמם תוך כדי החיפוש. אמירת דברים בקול רם משפרת את הזיכרון והופכת את המחשבות שלכם למאורגנות יותר.

דיבור לעצמכם בקול רם מסייע לכם להבין מה באמת אתם צריכים

אם אתם רוצים למצוא משהו, דיבור לעצמכם בקול רם יסייע לכם לאתר אותו רק אם אתם יודעים בדיוק מה אתם מחפשים, אחרת אתם סתם מבלבלים את עצמכם. כך מסביר לופיין: “לדבר לעצמכם זה לא תמיד דבר יעיל – אם אתם לא באמת יודעים איך האובייקט שאתם מחפשים נראה, להגיד את השם שלו לא יתרום לכם. מצד שני, אם אתם יודעים שבננה היא צהובה ובעלת צורה ספציפית, על ידי כך שתגידו שוב ושוב ‘בננה’ אתם מפעילים את העזרים הוויזואליים במוח שלכם, ואלה יעזרו לכם למצוא מה שחיפשתם”

במילים אחרות, אי אפשר למצוא הגיון במשהו בלי לדעת מול מה אתם מתמודדים. אם אתם יודעים מה המטרה שלכם וחוזרים עליה בקול רם, יש יותר סיכוי להשיג אותה.

ילדים לומדים המון תוך כדי שהם מדברים לעצמם

תינוקות לומדים לדבר על ידי כך שהם מאזינים לנו המבוגרים מדברים ומחקים אותנו. ללמוד לדבר. פעולת הדיבור היא תוצאה של אימון ואנחנו צריכים לשמוע את הקול שלנו כדי ללמוד איך להשתמש בו. “דיבור תוך כדי פעילות מסייע לכוון התנהגות של ילדים” נכתב באתר Live science. “ילדים נוהגים לדבר לעצמם תוך כדי שהם מבצעים מטלות כמו למשל לקשור את השרוכים שלהם, כאילו כדי להזכיר לעצמם שעליהם להתמקד במטלה הספציפית שעומדת בפניהם ולא להיכנע להסחות דעת”.

תחשבו על כל הילדים הקטנים שיצא לכם לפגוש. כמעט כולם מדברים לעצמם תוך כדי משחק עם הבובות שלהם, תוך כדי נסיעה במכונית, תוך כדי צפייה בטלוויזיה ועוד. התופעה הזאת כאמור, עוזרת להם לשמור על מיקוד ולהתמודד עם הבעיות שלהם. קחו למשל ילד שמשחק עם המכוניות שלו. תוך כדי המשחק הוא יגיד “המכונית הקטנה יכולה לעבור דרך דלת המוסך, אבל המשאית גדולה מדי”. במקביל, הוא יבדוק את העניין פיסית ויגיע למסקנה זהה. ילדים לומדים על ידי כך שהם מדברים לעצמם תוך כדי שהם עושים דברים. על ידי הפעולה הזאת, הם יזכרו בקלות יותר בעתיד כי הם כבר פתרו את הבעיה מולה הם ניצבים כעת. הדיבור לעצמם מסייע להם להעניק משמעות לדברים שקורים מסביבם.

דיבור לעצמכם מסייע לכם לארגן את המחשבות

הדבר הכי מועיל כאשר אתם מדברים לעצמכם הוא היכולת לארגן את אינסוף המחשבות שמתרוצצות לכם בראש בכל רגע נתון. שמיעה של המחשבות שלכם בקול רם בהחלט עשויה להרגיע אתכם, ואתם למעשה הופכים ל”מטפלים” של עצמכם: למעשה, הקול שלכם מסייע למוח שלכם לארגן את עצמו ולהתמודד עם הבעיות שעומדות מולו.

על פי הפסיכולוגית לינדה ספדין, דיבור בקול לעצמך מסייע ליישם ולהעניק ערך ממשי להחלטות חשובות ולא פשוטות. “דיבור בקול עוזר לנקות את המחשבות, מסייע להבין מה באמת חשוב ועוזר לחזק החלטות חשובות שעשיתם וליישם אותן בפועל”. כולם יודעים שהדרך הכי טובה לפתור בעיות היא לדבר עליהן, אז אם הבעיות הללו הן שלכם, למה שלא תדברו עליהן עם עצמכם?

דיבור לעצמכם מסייע לכם להשיג את המטרות והשאיפות שלכם

להכין רשימה מסודרת של מטרות לתקופה הקרובה ולנסות לעמוד בה זאת משימה מאוד לא פשוטה, ולעיתים יכולה לייצר חששות ולגרום לכם לתחושת רתיעה. לדבר לעצמכם בזמן שאתם מבצעים את המטרות הללו בזו אחר זו לעומת זאת, היא דרך הרבה יותר יציבה לעמוד בהן ולהשיג אותן. אם תלוו את עצמכם בקולכם בתהליך, כל צעד עשוי להיראות הרבה פחות קשה והרבה יותר תכליתי ממה שדמיינתם. דברים מרגישים אפשריים יותר פתאום, והרבה פחות מפחיד לצלול לתוך הבעיה. או כמו שאומרת הפסיכולוגית לינדה ספדין: “להגיד בקול רם את המטרות שלכם מפקס את תשומת הלב שלכם, מחדד את המסר, עוזר לכם לשלוט ברגשות ומסנן הפרעות והסחות דעת. דיבור לעצמכם שם הכל בפרספקטיבה ומקרקע אתכם”.

באיזשהו מקום, דיבור לעצמכם משמעותו שאתם בוטחים בעצמכם. ממש כמו אלברט איינשטיין, שהתברך בחכמה רבה ורכש לעצמו בגיל צעיר את היכולת לנצל את הכישרון שלו, אנשים שמדברים לעצמם הופכים מיומנים יותר במה שהם עושים וסומכים רק על עצמם בכל הנוגע לקבלת ההחלטות וההבנה מה נכון עבורם ומה לא.

לסיכום, האנשים “המשוגעים”, אלה שמדברים לעצמם, הם לרוב אינטיליגנטים ויעילים יותר. הם לוקחים את הזמן להקשיב לעצמם ולקולם הפנימי ולא מתביישים להשמיע אותו בקול בגאווה.

לייק לפטריה בפייסבוק