השקעה חברתית: איך היא משנה את פני שוק ההשקעות?

גיוס הון מהציבור באמצעות השקעות המונים נעשה יותר ויותר פופולרי בקרב חברות קטנות, אך הוא עדיין מהווה נתח קטן מאוד משוק ההשקעות בישראל ובעולם. פלטפורמות השקעה חדשות מנסות לשכנע אותנו להשקיע באמצעותן – אך חשוב להבין את מהות ההשקעה ואת הסיכון הטמון בה

מאת: דסי ניר

השקעות ההמונים צברו תאוצה בשנים האחרונות ובשנת 2019 לבדה הושקעו בהן עד כה כ-4.8 מיליארדי דולרים ברחבי העולם. רשתות חברתיות מספקות לנו פלטפורמה לשתף חברים ובני משפחה בתמונות, רעיונות והגיגים, אתרי מסחר מאפשרים לנו נגישות לרכישת מוצרים ושירותים מסוחרים קטנים כגדולים ופלטפורמות הקראוד-אינווסטינג (crowd investing) מאפשרות לנו להשקיע בחברות קטנות. בעוד שבית ההשקעות שלנו, ובתי השקעות בכלל, מאפשרים  נגישות להשקעה בניירות ערך הנסחרים בבורסה – פלטפורמות השקעת המונים עשויות להרחיב את מגוון אפשרויות ההשקעה שלנו גם להשקעות פחות מסורתיות. אך חשוב להבין בדיוק מהי השקעת המונים, מהם הסיכונים האפשריים הטמונים בה ולמי ייתכן שמתאים להשקיע בה.

Credit: shutterstock

מהי השקעת המונים ומי יכול להשתתף בה?

מדובר בשיטה חדשה יחסית באמצעותה יכולות חברות לגייס כספים מהציבור הרחב בתמורה למניות או אגרות חוב המעניקות למשקיע חלק בבעלות על החברה. בדרך כלל, חברות יגייסו הון מהציבור באמצעות הנפקת מניות או אגרות חוב בבורסה לניירות ערך, תהליך המפוקח על ידי הרשות לניירות ערך וכרוך בהצגת מידע רב למשקיעים ובחתמים מלווים. המניות ואגרות החוב הנסחרות בבורסה חייבות לעמוד בכללים מחמירים וערכן מחושב מדי יום ומדי שעה במהלך שעות המסחר, כדי לאפשר למחזיקים בהן להחליט בכל רגע נתון אם ירצו להמשיך להחזיק בהן או למכור אותן. אך חברות קטנות יותר שלא יכולות לעמוד בדרישות המחמירות הכרוכות בתהליך ההנפקה בבורסה, יכולות כעת לנסות ולגייס הון באמצעות פלטפורמות דיגיטליות ייעודיות המאפשרות להם לפרסם את הצעת ההשקעה בהן ומתווכות בינן לבין ציבור המשקיעים.

כל אדם בגיר יכול להחליט להשקיע בקמפיין השקעת המונים בחברה כזו או אחרת, והסף הנדרש לצורך השתתפות בהשקעה יכול להסתכם בכמה מאות או אלפי שקלים בודדים. יחד עם זאת, חשוב להבין שהסיכון הטמון בהשקעה מסוג זה יהיה בדרך כלל גבוה יותר מההשקעה באמצעות מנהל תיקים מקצועי בבית השקעות. העדר פיקוח, דרישות סף נמוכות ושקיפות נמוכה משמעותית, הם שהופכים השקעת המונים מסוג זה לאפיק השקעה מסוכן יחסית.

מהן המגמות בתחום השקעות ההמונים?

תחום השקעות ההמונים הוא תחום חדש יחסית בכל העולם. הוא התפתח מתוך פלטפורמות גיוס כספים לפרויקטים שונים כתרומה, או בתמורה לתשורות שונות שאינן שוות ערך לסכום שהושקע. מאחר שהתחום עדיין חדש, השנים האחרונות התאפיינו בשיעורי צמיחה של למעלה מ-25% ב-2018 וב-2019. אך באותה נשימה, התחזיות צופות ירידה משמעותית בשיעורי הצמיחה בשנים הקרובות, ככל שהשקעות אלה יתבססו ויהפכו מוכרות יותר.

המדינות המובילות בתחום השקעות ההמונים הן סין עם למעלה ממיליארד דולר בגיוסים בשנת 2019. אחריה נמצאות ארה״ב עם כ-800 מיליון דולר וישראל עם כ-760 מיליון דולר. סכומים אלה גויסו בכ-46 אלף קמפיינים של חברות, בסכום ממוצע של כ-100 אלף דולר לקמפיין. מספר הקמפיינים צפוי לגדול מעט בשנים הקרובות ולהגיע לכ-65 אלף קמפיינים בשנה עם גיוס ממוצע של למעלה מ-120 אלף דולר לכל קמפיין.

מה קורה בתחום השקעות ההמונים בישראל?

מגמות הצמיחה בתחום השקעות ההמונים לא דילגו גם על ישראל, וכיום היא נחשבת לאחת המובילות בתחום. אך עם הגידול המהיר הגיעה גם הרגולציה, בניסיון להסדיר את התחום ולאפשר למשקיעים להבין טוב יותר את מהות הסיכון הגלום בהשקעה מסוג זה.

בשנת 2017 הותקנו תקנות המאפשרות לרשות ניירות ערך לחייב כל קמפיין להשקעת המונים להתבצע באמצעות חברה מתווכת המכונה ״רכז הצעה״. בישראל ישנם כיום חמישה רכזי הצעה רשומים המציעים פלטפורמות אינטרנטיות לחברות המעוניינות לגייס השקעות מהציבור בהיקף של עד 4 מיליון ש״ח, או עד 6 מיליון ש״ח לכל היותר אם ישנו משקיע מוביל ודוח בדיקה של רשות החדשנות או הסוכנות לעסקים קטנים. חברות אלה עושות מאמצים רבים כדי לאסוף חברות שירצו לגייס מימון מהציבור בתנאים מקלים ביחס לתנאים הנדרשים לצורך הנפקה בבורסה, ומנגד לשכנע את הציבור שהשקעה בחברות אלה בטוחה מספיק ומספקת תשואה אטרקטיבית מספיק בתמורה לסיכון הגלום בה. יחד עם זאת, השקעה בחברה בפרויקט מימון המונים כרוכה בסיכון משמעותי שהחברה לא תעמוד בהתחייבויותיה, שערך המניות שרכשתם ידולל משמעותית בגיוסי הון נוספים, או שלא יהיו כלל קונים למניות שרכשתם במועד שתרצו למכור אותן ולהשתמש בכסף.

בין אם אתם שוקלים השקעה בחברה באמצעות השקעת המונים או אם אתם מעדיפים להסתפק בינתיים בפתיחת תיק השקעות בבית השקעות המנוהל על ידי מנהל תיקים, כדאי להכיר את המגמות החדשות בשוק ולהבין את היתרונות והחסרונות בכל אחד מהם. לפני בחירה בהשקעת המונים, חשוב ללמוד ביסודיות את החברה בה אתם שוקלים להשקיע, את השוק בו היא פועלת ולהבין בדיוק מהי התמורה המוצעת עבור ההשקעה ומהם הסיכונים שעשויים להתממש בנסיבות שונות.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק