אוטונומיה עכשיו – לאן נוסעים הרכבים האוטונומיים?

כבר כמה שנים שאנחנו שומעים שרכבים אוטונומיים הם הדבר הגדול הבא בעולם הרכב. פעם בכמה חודשים ישנו מומחה חדש, שמסביר לנו שהנה תוך חודשים ספורים נעזוב כולנו את ההגה וניתן למכונית לנהוג במקומנו. עם זאת, כעבור מספר חודשים של עמידה בפקקים אנחנו מגלים שאנחנו נמצאים בדיוק באותו המקום. אז איפה באמת עומדים הרכבים האוטונומיים כיום, מה המכשולים שעומדים בפניהם, ומתי אנחנו באמת צפויים לנסוע בלי נהג? כל התשובות כאן.

Credit: Pixabay

טכנולוגיה ורכב הולכים יד ביד

תעשיית הרכב היא אחד העולמות המתקדמים ביותר והמפותחים ביותר טכנולוגית בכל רגע נתון. התחרות המשמעותית בין יצרניות ויבואניות הרכב מובילה לכך, שכל חברה רוצה להיות האחת  שתייצר את הדבר הגדול הבא. כך אנחנו חוזים בהתפתחות טכנולוגית ברכבים שמקדימה את זמנה, ושמבשרת על פיתוחים טכנולוגיים בתחומים אחרים (למשל, הטלפון הסלולרי נכנס קודם כל ברכב ואחר כך לכיס של כולנו).

אחרי ההתקדמות האדירה שחווינו עם שיטות ההנעה של הרכב והמעבר של רבים מאיתנו לנהיגה על רכב חשמלי או על רכב היברידי, הדבר הגדול הבא הוא ללא ספק הרכב ללא הנהג – רכב אוטונומי. אבל רגע, כבר שמענו שזה הדבר הגדול הבא לפני כמה שנים, ואת הרכבים עצמם עדיין לא ראינו. אז איפה זה בדיוק עומד?

מה קרה עד עכשיו בתחום הרכבים האוטונומיים?

העבודה על פיתוח רכבים אוטונומיים אמינים החלה כבר לפני לא מעט זמן, כשהדוגמאות המחקריות הראשונות לרכבים הללו קיימות כבר משנות ה-80. אחרי שנים רבות של מחקר ופיתוח, התחום החל לקבל תנופה משמעותית באמצע העשור שעבר, עם משאבים רבים שהוקצו לפיתוח מכוניות אוטונומיות בארצות הברית ובאיחוד האירופי.

הרכבים הללו הבטיחו לנו מציאות חדשה שבה נוכל לעזוב את ההגה, כשבד בבד מובטחת גם אמינות גבוהה יותר ונסיעה בטוחה יותר של הרכב האוטונומי. מאז החלו להתבצע יותר ויותר נסיעות מבחן, והקפיצה המשמעותית בתחום התקיימה בחודשים האחרונים, כשעיירה שלמה במדינת אריזונה שבארה”ב הסבה את כבישיה לנסיעת רכב אוטונומי.

למרות ההתפתחויות האלה, מומחים בתחום סבורים שעדיין יחלוף לא מעט זמן עד שנראה את הרכבים האלה נוסעים באופן נרחב על כבישי ישראל – ויש לכך לא מעט סיבות.

מהם המכשולים שעומדים בפני הרכב האוטונומי?

לפני שרכבים אוטונומיים יוכלו לעלות על הכביש באופן סטנדרטי, יש כמה וכמה מכשולים שהם צריכים לעבור:

  • בטיחות: חרף כל הבטחות יצרניות הרכבים האוטונומיים, עדיין אי אפשר להגיד שהם בטוחים לנסיעה יותר או לפחות בטוחים כמו רכבים רגילים. לאחרונה תועדו מקרי המוות הראשונים כתוצאה מתאונה המערבת רכב אוטונומי, והחשש הוא שתאונות כאלה יהיו בלתי נמנעות.
  • ביטחון מידע: רכבים אוטונומיים עושים שימוש ברשת בשביל לתכנן ולבצע נהיגה, וזה הופך אותם למטרה אטרקטיבית במיוחד עבור פשיעה וטרור סייבר. במיוחד במדינה כמו ישראל, זוהי שאלה שחייבים לענות עליה לפני שרכב אוטונומי אחד עולה על הכביש.
  • חקיקה: בישראל התבצעו לא מעט צעדי חקיקה בעניין רכב אוטונומי, אך הנושא קיבל “ברקס” לפני מספר חודשים. בנוסף, לא כל החקיקה בנושא מיטיבה עם הרכבים האוטונומיים, ולדוגמה – בעקבות לחץ נהגי המוניות, נסיעה במוניות אוטונומיות בישראל תעלה בדיוק אותו דבר כמו נסיעה במונית רגילה, מה שמייתר במידת מה את הרכב האוטונומי בתחום זה.

אז מתי ניסע בלי נהג?

בכל מה שנוגע לתחבורה ציבורית, כנראה שנתחיל לראות ניצנים ראשונים לנסיעה אוטונומית בישראל בסוף העשור הקרוב (בהערכה אופטימית). מבחינת רכבים פרטיים – אנחנו לא ממליצים לוותר על רישיון הנהיגה עדיין, שכן נראה שמדובר בהתפתחות שתגיע לחניות בתינו רק בעשורים הבאים.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק