קרינה במטבח: טיפים וכללי שימוש במכשירי חשמל פולטי קרינה שיש לכולנו בבית

וירוס הקורונה הוביל לשינויים משמעותיים בתרבות הצריכה ובהרגלי האכילה של מרבית מאוכלוסיית העולם המערבי. בעקבות איום הקורונה, ההסתגרות בבתים בתקופת הסגר והריחוק החברתי אל מול סגירת עסקים בתחום המזון – מסעדות ובתי קפה, הובילו לאגירה וצריכה מוגברת של מזון בבית.

ממחקר שערכה רשת המזון הבריטית Tesco במהלך חודש אפריל בקרב 2000 מבוגרים, עולה כי יותר מחצי מהם הגבירו במהלך הקורונה את השהות שלהם במטבח לכדי מספר שעות ביום. כאשר על פי המחקר, מדובר בעלייה משמעותית של זמן השהייה במטבח והבישול ביתי ביחס לשיגרה.

שני מחקרים נוספים, בלגי והולנדי שהתפרסמו במהלך חודש מאי, משקפים תוצאות דומות למחקר הבריטי ומכריזים כי וירוס הקורונה שינה לחלוטין את תרבות צריכת האוכל כשיותר אנשים מאי פעם מבשלים בביתם ואף מנסים לבשל אוכל בריא יותר.

בישראל טרם התפרסם מחקר רשמי, אולם כידוע תרבות הבישול הביתי רחבה מאוד והיא התחזקה מתחילת הקורונה, כשרבים פנו לבישול הביתי. נתוני רשתות המזון בישראל תומכות בהיקפי האגירה והשינויים בתרבות הבישול של הישראלים ועל פי פרסום באתר TheMarker, רשת ויקטורי צמחה בזכות הקורונה ב-38%, רשת רמי לוי ב-16% וכך גם רשתות מזון נוספות.

השינויים בתרבות הבישול הביתי ככל הנראה כאן בכדי להישאר וגם אם ניפסח על גלי קורונה עתידיים, החזרה לשיגרה תשאיר אוכלוסיות רבות יותר, צעירות ומבוגרות, במטבח הביתי ופחות במסעדות הומות אדם.

בישול בנוחות המטבח בבית יכולה להיות חוויה יומיומית שמובילה לחיסכון משמעותי בהוצאות וגם מסייעת בפיתוח תזונה בריאה ומאוזנת יותר, אך גם עלולה לטמון בחובה סכנות שונות, כמו חשיפה ממושכת לקרינה ולתדרים שנפלטים ממכשירי חשמל נפוצים.

מכשירי חשמל שונים פולטים קרינה אלקטרומגנטית (בלתי מייננת) בעוצמות שונות. קרינה זו אינה מסוכנת כמו קרינה מייננת שמסוגלת לגרום נזק חמור לחומר הגנטי, אך גם חשיפה ממושכת לקרינה זו אינה מומלצת ויכולה לגרום לנזקים בריאותיים לאורך זמן.

בישראל המטבח הממוצע קטן מיתר חדרי הבית, אולם מספר מכשירי החשמל בו גבוה, לכן מומלץ לבחור בקפידה את המכשירים שנכניס למטבח ולפתח שיגרת מרחק בטיחות מכלל המכשירים בעת הפעלתם.

קרינה במטבח 1
Credit: Shutterstock

באתר מרכז הידע הלאומי להשפעת הקרינה הבלתי-מייננת על הבריאות, ממוצב המיקרוגל הביתי כמכשיר חשמל שפולט קרינה בלתי מייננת בתדר גבוה. על פי המלצות המרכז, בעת הפעלת המיקרוגל מומלץ להתרחק כחצי מטר מהמכשיר בעת הפעלתו.

בעבודה עם כיריים אינדוקציה מומלץ לצמצם את זמן השהייה לדקות מעטות ולא להיקלע לבישולים שאורכים זמן. הקרינה מכיריים אינדוקציה טיפוסיות המשמשות לבישול ביתי, חזקה בעקבות השדה המגנטי שנוצר סביב הטבעת החיצונית ומומלץ לשמור על מרחק של לפחות 30 ס”מ ממנה בעת הפעלתה.

מכשירי חשמל נוספים במטבח כמו מקררים גם הם פולטי קרינה ברמות משתנות, כשחלקן יכולות להזיק לבריאות בחשיפה ממושכת. בחלקו האחורי של המקרר, רמת השדה המגנטי יכולה להיות גבוהה במיוחד אך גם החשיפה בצידו הקדמי ולכן מומלץ לצמצם את מספר הפעמים בהם אנחנו פותחים את המקרר לכדי פעמים בודדות ביממה.

גם מכשירי חשמל קטנים יותר יכולים להוות מקור לקרינה. אם מיקמתם ראוטר wifi בתוך המטבח זהו אולי לא החדר האידאלי ביותר עבורו ומומלץ להעביר אותו למרחב פתוח יותר בו תוכלו לשמור ריחוק של 2 מטרים שימזער את הקרינה.

אם הנושא מציק לכם גם מוזמנים להיכנס לאתר ‘תנודה’ לקבל טיפים לצמצום חשיפה לקרינה אלקטרומגנטית בסביבה הביתית שלכם ולהבין בצורה פשוטה מה זה בכלל קרינה בלתי מייננת ומה ההשפעות האפשריות שלה על הבריאות שלנו.

קרינה במטבח 2
Credit: Shutterstock
אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק