דורבן בעקב– סימפטומים, גורמים ודרכי טיפול

דורבן בעקב, המוכר גם בשם דורבן ברגל, הינה תופעה נפוצה בקרב בני 40 ומעלה אשר מתארת נוכחות של זיז בולט בעצם העקב. במרבית המקרים אין כאבים המתלווים לתופעה. עם זאת, ישנים מקרים בהם התופעה באה לידי ביטוי בדמות כאבים באזור העקב ועלולה להצריך טיפול.

במאמר זה נפרט על הגורמים, התסמינים ודרכי הטיפול בדורבן ברגל.

Credit: Freepik

סימפטומים אפשריים לדורבן ברגל

כאמור, פעמים רבות אין סימפטומים המתלווים לדורבן בעקב. עם זאת, בפעמים בהם הסימפטומים בכל זאת מופיעים הם יכולים להתבטא במגוון דרכים:

  • כאבים משתנים באזור העקב – יש המעידים על כאבי דקירה חדים המדמים תחושת “דקירה” בתחתית העקב, בעוד שאחרים סובלים מכאבים חלשים ועמומים יותר.
    הכאבים לרוב חזקים בעקבות קימה מהמיטה, או בעקבות קימה לאחר ישיבה ארוכה. אצל אנשים מסוימים כאבים אלו יכולים להופיע לאחר פעילות ספורטיבית או הליכה לאורך זמן ממושך.
  • אדמומיות באזור העקב – אדמומיות זו יכולה להתלוות לתחושת נוקשות, חום ואף נפיחות נוזלית.
  • כאבים המתפשטים לאזורים נוספים בכף הרגל – ישנם מקרים בהם הדורבן יכול להוביל עם הזמן להתפשטות הכאבים אל חלקים אחרים בכף הרגל, החל מגיד אכילס ועד הקשת האורכית של כף הרגל.

הגורמים לדורבן בעקב

דורבן בעקב היא תופעה המתרחשת בדרך כלל עקב הצטברות של משקעי סידן דמויי עצם על החלק הקדמי בעצם העקב, אשר מייצרים זיז גרמי קטן. לפי ההערכות, כחמישית מהאוכלוסייה סובלים מהתופעה, אך לרוב הדורבן אינו מלווה בדלקת ובסימפטומים מורגשים.

גורם פוטנציאלי משמעותי לדורבן הינו מצב הנקרא פלנטר פצאיטיס, אשר אם אינו מטופל בזמן יכול לגרום לדורבן ברגל. פלנטר פצאיטיס הינו מצב המתאר דלקת ברצועה התחתית של כף הרגל.  פלנטר פצאיטיס הוא תוצאה של לחץ המופעל על רקמות הרצועה התחתית אשר מוביל לדלקת באזור החיבור שבין הרצועה לאזור הקדמי של עצם העקב.

גורמי סיכון נוספים כוללים: עודף משקל, פעילות מאומצת לאורך זמן, נעלית נעליים לא מתאימות, דלקת מפרקים, ועוד.

דרכי טיפול אפשריות לדורבן ברגל

כאמור, במרבית המקרים דורבן ברגל הינה תופעה שאינה מלווה בסימפטומים או בכאבים, ובמקרים אלו אין צורך בטיפול מיוחד. במידה ותופעה זו מלווה בכאבים, ישנן מספר דרכי טיפול אפשריות – הפיזיותרפיסט עודד גבעון מ”מרכז פיזיותרפיה צהלה”, מכון פיזיותרפיה בתל אביב בעל וותק של מעל ל -20 שנה, מפרט את המרכזיות שבהן:

  • טיפולי פיזיותרפיה – טיפולים אלו יכולים לסייע באופן משמעותי בהקלת הכאבים ולעודד החלמה של האזור. טיפול הפיזיותרפיה יכולים לכלול, בין היתר:
    • עיסוי רקמות וביצוע מוביליזציות ומניפולציות שונות על מפרקי הקרסול וכף הרגל.
    • תרגילי מתיחות ייעודיים
    • תרגילי חיזוק לשרירי הרגליים, בדגש על שרירי כף הרגל.
    • שימוש בעזרים ואמצעים טכנולוגיים שונים כגון: גלי הלם, אולטרסאונד רפואי, לייזר רך, מכשיר TENS,ועוד.

במקביל הפיזיותרפיסט ידריך את המטופל לגבי ביצוע תרגילים ייעודים באופן עצמאי ובתדירות יומיומית.

  • הפחתת עומס – הפחתת העומס על כפות הרגליים על ידי הימנעות, כמידת האפשר, מריצה, הליכה או עמידה ממושכת. בנוסף מומלץ לנעול נעליים שטוחות בעלות תמיכה הולמת, ולהיעזר במדרסים אורטופדיים ייעודיים.
  • טיפול תרופתי – נטילת משככי כאבים ותרופות אנטי דלקתיות. קיימת גם אפשרות להזרקה מקומית להורדת הדלקתיות.
  • טיפול ניתוחי – ברוב המקרים הטיפול הפיזיותרפי יפתור את הבעיה, אולם במידה ותוצאותיו לא משביעות רצון, וכל דרכי הטיפול השמרניות מוצו, קיימת גם אופציה לניתוח אורתופדי להסרת הזיז הגרמי בעצם העקב.

לסיכום

דורבן בעקב הינה תופעה נפוצה העלולה לגרום אי נוחות וכאבים. למרבה המזל ברוב המקרים הטיפול השמרני יספק פתרון משביע רצון לבעיה, ורק מיעוט מהמקרים יגיעו עד לכדי התערבות ניתוחית.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק