תוכן ממומן ע”י ישראכרט: תלמיד מצטיין – התנהלות כלכלית בתקופת התואר

תקופת הלימודים האקדמיים מתאפיינת בעומס ולחץ. הסטודנטים נדרשים לאזן בין הצורך להשקיע בלימודים, לבין העובדה שעליהם לעבוד כדי לשלם את שכר הדירה – ולא תמיד מצליחים לעשות זאת. הנה כמה עצות שיעזרו להם להתנהל טוב יותר

חייהם של הסטודנטים, במיוחד בישראל, אינם סוגים בשושנים. שכר הלימוד גבוה, במיוחד במכללות; דמי השכירות עולים משנה לשנה; והצורך לעבוד במהלך התואר, כדי לממן מגורים ומחיה, פוגע לא פעם ביכולת להתרכז בלימודים כדי להצליח בהם. ואם לא די בכך, משבר הקורונה הנוכחי הוסיף עוד ממד של חוסר ודאות – סטודנטים רבים נאלצו להפסיק לעבוד, אך עליהם להמשיך לשלם את דמי השכירות; ולא ברור מה יעלה בגורלה של שנת הלימודים האקדמית.

גם בימי שגרה, נדרשים רוב הסטודנטים להתנהלות כלכלית זהירה ומתוכננת היטב מראש, כדי לאזן בין הכנסות להוצאות. מחקר שערכה התאחדות הסטודנטים ב-2019 העלה כי 91% מהסטודנטים מקבלים מהוריהם סיוע כלכלי, בהיקף של 2,000 שקל לשנה או יותר. 35% מהם ממשיכים להתגורר עם ההורים בהיעדר יכולת לממן שכר דירה; ו-20% נעזרים בהלוואות שונות, כגון הלוואות לסטודנטים* כדי לסייע לממן את התואר. במיוחד עבור תקופה סוערת זו, אספנו עבור הסטודנטים כמה עצות שיקלו על חשבון הבנק שלהם בשתי חזיתות – הקטנת ההוצאות והגדלת ההכנסות.

Credit: Shutterstock

איך אפשר לצמצם הוצאות?

לבשל בבית במקום להזמין: בימים כתיקונם, גדול הפיתוי לרכוש ארוחות בחוץ. הסטודנטים העסוקים, שרצים בין הלימודים לבין העבודה, מעדיפים לא פעם לאכול במסעדות שבתחומי האוניברסיטה והמכללה, ובערב, כשהם שוקדים על השיעורים בבית, להזמין מזון מבחוץ. זה אמנם הרגל נוח – אבל הוא עלול להיות יקר מאוד, ולהסתכם באלף שקלים ויותר מדי חודש.

ברור שסדר היום העמוס של סטודנטים מקשה עליהם להקדיש זמן רב לבישול – אך באמצעות תכנון מראש וריכוז ההכנות ליום אחד בשבוע, תוכלו להכין מראש ארוחות למספר ימים, כך שתצטרכו רק להוציא מהמקרר – ולחמם. הבונוס: בבישול ביתי, קל הרבה יותר לשמור על ארוחות מזינות ובריאות.

לגור עם שותפים – או עם ההורים: שכר הדירה, בעיקר במרכז, עלה מאוד בשנים האחרונות, ורובם המכריע של הסטודנטים אינם יכולים להרשות לעצמם להתגורר בדירה לבדם. למגורים עם שותפים יש כמובן חסרונות, אך גם יתרונות ברורים, פרט לעובדה שניתן לחלוק בשכר הדירה. השותפים מהווים חברה ומקלים על הבדידות, ואם תצליחו לשכור דירה עם חברים, כל הצדדים ייהנו. אפשרות אחרת היא כמובן להמשיך להתגורר אצל ההורים, בתנאי שביתם מרווח די הצורך כך שתוכלו גם ליהנות ממעט פרטיות.

לנצל את ההנחות הייעודיות: סטודנטים נהנים מלא מעט הטבות והנחות. כך למשל, הם זכאים לרב קו במחיר נמוך בעד 50% מהמחיר הרגיל, כך שעבורם, תחבורה ציבורית עדיפה על פני רכב פרטי. בנוסף, סטודנטים זכאים להנחה בארנונה ולתנאים מיוחדים בפתיחת חשבון סטודנט בבנק. פרט לכך, לא מעט מקומות בילוי, כגון תיאטראות, מוזיאונים ואפילו מסעדות, מציעים מחירים מוזלים לסטודנטים.

Credit: Shutterstock

ואיך אפשר להעלות את ההכנסות?

חפשו עבודה גמישה: עבודה בשליחויות, תמיכה ושירות ועוד היא מטבעה גמישה יותר, ומאפשרת לכם לשלב בין הלימודים לעבודה. בדקו מראש האם ניתן לבצע פחות משמרות בתקופות מבחנים.

השתלבו בתחום הלימודים שלכם כבר במהלך התואר: סטודנטים רבים בשנים המתקדמות של התואר מחפשים מקום עבודה בתחום בו למדו. כך הם נהנים מכמה יתרונות – הכנסה חודשית שוטפת, צבירת ניסיון מקצועי, והיכרות עם שוק העבודה שתסייע להם להתקדם בעתיד.

נסו לקבל מלגה: סטודנטים בישראל יכולים לקבל מלגות רבות, עם קריטריונים מגוונים. ישנן מלגות המיועדות למסיימי שירות קרבי, לאלה המשתלבים בעבודה קהילתית או אף ליוצאי עדות מסוימות, וכמובן, בהתאם להצטיינות בלימודים. גם מלגה חלקית, של כמה אלפי שקלים בשנה, יכולה להקל מאוד על תזרים המזומנים שלכם. גם בתקופות אי ודאות כמו זו שעוברת עלינו עכשיו, חשוב להביט קדימה ולא להזניח את התכנון לטווח רחוק – בדקו מלגות מספיק זמן מראש וקחו בחשבון שישנה גם תקופת מיונים.

חשבו על הלוואה: לא פעם, סטודנטים שעסוקים במרוץ בין הלימודים לעבודה מגלים כי הציונים שלהם נפגעים כתוצאה מכך, או שעדיין אין להם די כסף כדי לממן הוצאות שוטפות. במקרים אלה ניתן לקחת הלוואה. לפני שעושים זאת, חשוב להשוות הצעות מכמה מקורות ולבדוק מספר קריטריונים.

כך למשל, בדקו מי מציע הלוואה בתנאים מיוחדים לסטודנטים, שיקלו עליכם להחזיר את ההלוואה; מהו משך ההלוואה; כמה זמן יידרש כדי להעביר את הכסף לחשבונכם; ומה נדרש מכם לעשות כדי לקבל את ההלוואה – האם תידרשו להגיע לסניף הבנק ולהציג ביטחונות, או שניתן לבצע הכל באמצעות האינטרנט או הטלפון, מבלי לבזבז זמן מיותר.

* בכפוף לאישור החברה ותנאיה. המלווה ישראכרט מימון בע”מ. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.

** הפרסום איננו מהווה הצעה ו/או התחייבות למתן הלוואה/אשראי.

*** מידע כללי בלבד. אין לראות באמור משום המלצה ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק