עיכוב במסירת הדירה בעקבות התפרצות נגיף הקורונה

הודיעו לכם על עיכוב במסירת הדירה שרכשתם בעקבות התפרצות נגיף הקורונה? אלה האפשרויות העומדות בפניכם.

בעקבות התפרצות מחלת הקורונה חלו בעולם שינויים רבים הקשורים למצבים חברתיים, תברואתיים, תעסוקתיים ועוד. ברחבי העולם כולו ניתן להבחין בהרבה מאוד עיכובים, ביטולים ודחיות של אירועים ותוכניות.

המצב שמתרחש בימים אלו משפיע על כלל החברה, מכל המעמדות ומכל המינים ונוגע בהיבטים מגוונים מאוד – החל ממצבים פשוטים ועד ביטולים של אירועים כלל עולמיים כמו האולימפיאדה ועוד. בהסתכלות מקומית ניתן להבחין כי גם אצלנו, בישראל יש השלכות לא פשוטות ובעקבות התפרצות וירוס הקורונה צפויים עיכובים במסירת דירות חדשות מקבלנים בכל רחבי הארץ.

חלק מהקבלים הוציאו מכתב והודעה רשמית בנושא ודיווחי לרוכשים כי הדירות שהם השקיעו בהם את מירב כספיהם לא יהיו מוכנות למסירה במועד בנקבע בחוזה. אין ספק כי מדובר בעוגמת נפש לא קטנה והאכזבה אצל מרבית הרוכשים ניכרת אך חשוב להבין מהן האפשרויות שעומדות בפני הרוכשים ומה אומר חוק המכר בנושא.

Credit: Pixabay

מה עושים במידה והקבלן או היזם מאחר במסירת הדירה?

במקרה שבו הקבלן לא עומד בתנאים של החוזה ואינו מסוגל למסור את הדירה בזמן שנקוב בחוזה המכר הוא למעשה עובר על תנאי החוזה ועליו לשאת בתוצאות.

בדרך כלל יש פרק זמן של מספר חודשים המאפשר עיכוב במסירה אך גם אם מדובר בעיכוב מינורי, הדבר עלול לפגוע ברוכשים – במיוחד באלו שכבר מכרו את דירותיהם והם עשויים להישאר ללא מקום מגורים במועד שנקבע מראש.

חוק המכר (דירות) התשל”ג 1973 קובע כי על הקבלן לפצות את הרוכשים כאשר יש איחור במסירת הנכס. לרוב, מדובר בפיצוי כספי ובמימון מקום מגורים חלופי לרוכשים.

עם זאת חשוב לציין כי ישנו סעיף בחוק המתייחס למצבים שאינם תלויים בקבלן. בסעיף זה נכתב: “על אף האמור בסעיפים א ו-ב, הצדדים לחוזה המכר, רשאים להסכים כי הסעיפים הקטנים האמורים, לא יחולו על איחור במסירה שנגרם כתוצאה מנסיבות שאינן בשליטת המוכר ושהסיכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל עליו.”

רוכשים רבים שקנו דירות בשנתיים האחרונות ומצפים לקבלן חוששים ותוהים האם נגיף הקורונה עשוי להיחשב “כוח עליון” והאם מצב זה מתייחס לסעיף הנ”ל. התשובה לכך איננה חד משמעית מכיוון שמצב זה חדש לחלוטין לכל הגורמים ולמעשה לא קרתה בעשרות שנים האחרונות סיטואציה מסוג זה.

בשל כך, יהיה זה לגיטימי לבקש מהקבלן פיצוי כספי, תלוי בנסיבות ובמצב הספציפי של הרוכשים ובהתאם לסיטואציה בה הם נמצאים ואל מול מצב הבנייה וההתקדמות של הקבלן בשטח הבניה. כלומר, במצב בו הקבלן כבר אמור היה למסור את הדירה ולפתע הוא מודיע על עיכוב משמעותי ומתרץ את המצב באמצעות נגיף הקורונה – יש עילה להגשת תביעה באמצעות עורך דין לענייני מקרקעין.

במצבים אחרים, כגון פרויקט שרק החל את דרכו והקבלן מיידע את הרוכשים כי עשוי להיות עיכוב – יהיה זה הוגן והגיוני ואף נכון מצידו ליידע את הקונים כבר בשלב זה.

האם גם פרויקט שקרוב למסירה יכול להתעכב בשל נגיף הקורונה?

למעשה, פרוייקטים שקרובים לסיום גם כן נמצאים בסכנת עיכובים מפני שעם חלוף הימים אנו מבחינים כי ההחמרות הולכות וגדלות ועשוי להתרחש מצב בו הפועלים לא יכולים להמשיך בעבודתם.

במקרה מסוג זה, הקבלן עלול להתעכב בגלל המחסור בפועלים ולא יהיה זה חריג אם גם החברות שעובדות עם הקבלן (כלים סניטריים, קרמיקה וכו’) יעצרו את עבודתם למשך זמן מה.

במי ניתן להיעזר ואל מי מומלץ לפנות אם הקבלן לא עונה לי ?

אין זה פלא שקבלנים רבים מגנים על עצמם בשלב זה מפני סעיפים שונים בחוזה הנוגעים לאיחורים במסירה. “סערת” הקורונה עוד לא חלפה וקשה לחזות מה צפוי להיות בהמשך אך על הקבלן לספק לרוכשיו מענה הולם בכל עת גם אם הוא לא יכול להבטיח המשך התקדמות בבניית הפרויקט. במידה והקבלן אינו עונה לרוכשים או מספק מענה שלא תואם את ציפיותיכם ואתם חשים אכזבה משמעותית או חוסר צדק רצוי לפנות לעורך דין המתמחה במקרקעין ולהיוועץ עמו.

יחד עם זאת חשוב להבין כי המצב הנוכחי אכן חדש וזר לרוב האוכלוסייה בארץ ובעולם והדרך הנכונה ביותר תהייה לחשוב ביחד ולחפש אחר פתרונות “יצירתיים” שיספקו את כל הצדדים ויבטיחו תהליך הוגן ונכון עד כמה שניתן עבור כולם.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק