מוזיקה מזרחית – מיינסטרים או לא?

קשה להתעלם מהביקורת הרבה הנשמעת לאחרונה אודות תחנות הרדיו, ובעיקר אלו הארציות, אשר אינן משמיעות מוזיקה מזרחית בהיקף שווה למוזיקה מז’אנרים אחרים. הנתונים מראים כי תחנות הרדיו הללו משמיעות פחות ופחות מוזיקה מזרחית בהשוואה לתחנות האזוריות, ונדמה כי הפער הולך וגדל ככל שחולפות השנים.

מוזיקה מזרחית היום
קרדיט: Istock

נתונים מדאיגים

בדיון אשר נערך במרכז הבינתחומי בהרצליה הועלו נתונים מדאיגים – ובייחוד את חובבי המוזיקה המזרחית. בדיון, שהתמקד ברדיו הישראלי, התגלה כי ישנה נטייה מצדן של תחנות הרדיו הארציות להשמיע לציבור המאזינים בעיקר אמנים ממוצא אשכנזי, בעוד שתחנות הרדיו האזוריות נוטות דווקא לתת דגש לאמנים מזרחיים או לאלו המתמקדים בז’אנר הים תיכוני. נתונים אלה נאספו במשך תקופה של 4 שנים, משנת 2012 ועד לשנת 2016, והם רלוונטיים גם כיום – כמעט שלוש שנים מאוחר יותר.

עניין הטעם האישי של המאזינים הוא נקודה שפעמים רבות עולה כאשר דנים בנושא זה. יש הגורסים כי מאזינים המתחברים יותר אל המוזיקה המזרחית יפנו לתחנות האזוריות, בעוד שאלו המעדיפים כל מוזיקה מז’אנר אחר, יפנו לתחנות הרדיו הארציות. נקודה מעניינת, אשר רבים נוטים לשכוח, היא כי תחנות הרדיו הארציות ממומנות מכספי הציבור, בעוד שתחנות הרדיו האזוריות הן פרטיות. מכאן, דווקא אלו הארציות היו אמורות להשמיע את כל סוגי המוזיקה, על מנת להגיע ולהיות רלוונטיות לכמה שיותר מאזינים. אולם בפועל, הסיפור הוא אחר.

פופולארית, ובכל זאת…

מוזיקה מזרחית ומוזיקה ים תיכונית מהוות שתיהן שני ז’אנרים פופולאריים מאד בארץ, האהובים על רבים. זמרים המגיעים מסגנון מוזיקלי זה נמצאים בראש רשימת מכירות התקליטים, ומושכים להופעותיהם אלפים ואף יותר מכך. הם זוכים לאהדה רבה, וישנו ציבור גדול המעוניין להאזין להם ברדיו. רבים מחובבי המוזיקה המזרחית טוענים כי החיבור שלהם אל המוזיקה הזו, בהשוואה לסגנונות אחרים, נובע בשל הקצב שמביאה איתה המוזיקה – הנתפסת תרבותית, בעקבות כך, כמשמחת יותר. זו גם הסיבה כי הפכה למוזיקה הפופולרית ואף העיקרית בחתונות ובאירועים שונים, כאשר המטרה היא “להקפיץ” את האורחים ולגרום להם להישאר על רחבת הריקודים. יש הטוענים אף שזו מוזיקה קליטה מאד וקלילה מאד. קל לזכור את המילים של השירים, להצטרף בשירה אל הזמרים ולזמזם אותם בדרך לעבודה, בזמן הנהיגה ובכל מקום שרוצים.

זוהי מוזיקה אשר נדמה כי הפכה לחלק בלתי נפרד מהתרבות שלנו, אך עדיין לא זכתה לתואר “מיינסטרים” – לפחות לא מצדן של תחנות הרדיו הציבוריות, אשר, כאמור, לרוב בוחרות להשמיע מוזיקה מז’אנרים מעולמות תוכן שונים לחלוטין.

לעומתן, התחנות האזוריות, אלו המתחרות בארציות, מוצאות עצמן בתחרות לא פשוטה – ועל מנת לממן את שידוריהן, עליהן להשמיע לציבור המאזינים בדיוק את מה שהוא רוצה. מסיבה זו ציבור רחב מאד מוצא בהן מענה לטעמו המוזיקלי, ומקפיד להאזין להן על בסיס יום יומי. הנתונים מראים כי התחנות האזוריות זוכות לרייטינג גבוה יותר אף ממספר תחנות ארציות, אך עדיין גלי צה”ל ובייחוד גלגל”צ הן השולטות. ייתכן וכי הסיבה לכך טמונה בעובדה כי למרות הכל עדיין יש קהל רב יותר המעדיף מוזיקה שאיננה בהכרח מוזיקה מזרחית ולכן הם פונים אל התחנות הארציות, בהן יוכלו לשמוע בעיקר אותה.

בכאן זה אחרת

כך או כך, בהיותן ממומנות על ידי כספי הציבור, מצופה מהתחנות הארציות לספק מענה לכל המאזינים ולא רק לחלקם. עליהן לייצג באופן נאמן מלא את האוכלוסייה בארץ, על כל זרמיה, לרבות מוזיקה מזרחית וז’אנרים נוספים. את הדבר הזה בפועל עושה כיום תאגיד השידור “כאן”, המשדר ברדיו הדיגיטלי שלו 24/7 מוזיקה מזרחית של זמרים מכל התקופות. כך יכולים חובבי המוזיקה הזו להאזין למוזיקה שהם אוהבים מכל מקום ובכל זמן ובין לבין, אם ירצו, גם לשלב תחנות נוספות עם ז’אנרים אחרים.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק