איך לאבחן בלוטות לימפה נפוחות?

הן נמצאות במקומות שונים אצלנו בגוף, מסייעות לנו להתמודד עם מחלות ושומרות על מאזן החלבונים בגוף. עם זאת, לא רבים מכירים את בלוטות הלימפה ואת פעולתן עד שהם סובלים מנפיחות בהן. מי הן בלוטות הלימפה המסתוריות וכיצד ניתן לאבחן מקרים של בלוטות לימפה נפוחות? הכתבה הבאה תעשה לכם סדר.

בלוטות לימפה
Credit: Pixabay

מי הן בלוטות הלימפה ומה הן עושות?

בלוטות הלימפה הן חלק מהמערכת החיסונית של הגוף ותפקידן הוא לקשר בין הרקמות למערכת הדם. בלוטות הלימפה מעבירות נוזל דמוי פלזמה ובו תאים מרקמות שונות בגוף אל מחזור הדם. מלבד הסיוע שלהן בשמירה על איזון החלבונים במערכת הדם, בלוטות הלימפה הן אלו אשר מעבירות תאים חיסוניים לתוך מחזור הדם ובכך מסייעת בתגובה של הגוף לפלישה של פתוגניים לתוכו. מערכת הלימפה מורכבת מצינורות ונימים רבים וכן מקשרי לימפה הידועים יותר בשם העממי בתור בלוטות לימפה. בגוף שלנו נמצאות בין חמש מאות לשש מאות בולטות לימפה כאשר המוכרים מביניהם הם קשרי הלימפה הנמצאים בקרבת הגרון, מאחורי האוזניים, ליד בתי השחי וכן ליד המפשעה. בשגרה לא יוצא לנו לשמוע יותר מדי על הבלוטות המסתוריות האלו אך יש לא מעט אנשים אשר סובלים מבעיות של בלוטות לימפה נפוחות ובמקרים שלהם אבחון נכון של הבעיה יכול להיות גורלי.

מדוע חשוב לאבחן בעיות בבלוטות הלימפה?

ברוב המקרים, כאשר בלוטות הלימפה מתנפחות זהו סימן לכך שהן נלחמות בזיהום כלשהו אשר חדר לגוף. בדרך כלל הבלוטות אשר קרובות לזירת הפלישה יהיו אלו שיתנפחו. לדוגמא במקרים כמו דלקת גרון או דלקת אוזניים, נוכל לזהות נפיחות בבולטות הלימפה בגרון או באלו אשר נמצאות מאחורי האוזניים. במקרים כאלו, אין צורך בטיפול מיוחד שכן מדובר בתגובה טבעית של הגוף אשר צפויה להיעלם ברגע שהסתיים הטיפול בזיהום. ישנם גם מקרים בהם בלוטות הלימפה נפוחות ללא סיבה נראית לעין ולאחר מספר ימים הן חוזרות לגודלן התקין. עם זאת, בלוטות לימפה נפוחות עשויות להעיד גם על בעיות מורכבות יותר כמו סרטן.

איך מאבחנים בעיות בבלוטות הלימפה?

במידה ואתם סובלים מבלוטות לימפה נפוחות, ללא זיהום נראה לעין במשך שלושה שבועות, מומלץ לפנות לטיפול רפואי. בתהליך האבחון, תיבדק ההיסטוריה הרפואית של המטופל וכן האם חווה תסמינים נוספים בתקופה האחרונה כמו חום או ירידה במשקל. בנוסף, תיבדק הבלוטה עצמה באמצעות מישוש ותיבדק סביבתה ההיקפית למקרה של פציעה או זיהום. כמו כן, אם אף אחד מאלו לא סיפקו את הסיבה לנפיחות, ניתן גם לקחת בדיקות דם ושתן בניסיון לאתר זיהום בגוף. לעיתים, גם אם לא נמצא זיהום ודאי, טיפול אנטיביוטי עשוי לסייע בהקלת הנפיחות של בלוטת הלימפה.

אילו בדיקות נוספות כדאי לבצע?

במקרה של בלוטות לימפה נפוחות במשך זמן רב וללא סיבה נראית לעין, כדאי לבצע מעקב אחר הבלוטה וכן לקחת ביופסיה על מנת לשלול אפשרות של סרטן בבלוטות הלימפה.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק