15 סימנים שיעזרו לכם לזהות התנהגות פסיכופתית

רבים מאיתנו נוטים לטעות ולהשתמש במונח “פסיכופת” כדי לתאר אנשים חמומי מוח שביצעו עבירות חמורות כמו רצח, אונס וכדומה, אלא שבפועל מדובר במונח שמתאר אנשים בעלי קושי רב בתפקוד רגשי וחברתי, המתבטא לרוב בחוסר אמפתיה או מצפון קיצוניים, ובמאפיינים התנהגותיים הכוללים מניפולטיביות, יהירות, אגואיסטיות, שאיפות חסרות אחיזה במציאות והפרת נורמות חברתיות מוסריות.

למרות כל המאפיינים השליליים הללו, פסיכופתים משדרים לרוב התנהגות נורמטיבית לחלוטין כלפי חוץ ולעיתים קרובות הם מלאי כריזמה, דומיננטיות וקסם אישי שעוזרים להם להערים על הסביבה, כך שלעיתים, גם האנשים הקרובים אליהם לא יזהו מייד את הפוטנציאל ההרסני שלהם.

אז איך בכל זאת ניתן לדעת אם אחד האנשים בסביבה שלכם הוא פסיכופת? “הרשימה הפסיכופתית” (psychopathy checklist) היא כלי הערכה פסיכולוגי מקובל שנוצר בשנות ה-70 המוקדמות, מעין “רשימת מכולת” המאפשרת לפסיכולוגים להעריך ולזהות מאפיינים פסיכופתיים באנשים כדי לקבוע את רמת הסיכון שלהם עבור החברה.

אספנו עבורכם 15 סעיפים מתוך הרשימה הזאת, וכמובן, בהנחה שאתם לא פסיכולוגיים, גם אינטואיציה טובה עשויה לעזור לכם כדי לקבוע האם הקולגה/חבר/מכר שלכם הוא בעל נטיה לפסיכופתיות. בהצלחה.

נסו לזהות צ’ארם ערמומי ומלאכותי

פסיכופתים נוהגים לעטות על עצמם סוג של מסכה של נורמליות שלרוב משדרת נינוחות וגורמת לאהדה כלפיהם. כחלק מצורת ההתנהגות הזאת, פסיכופתים עשויים לבצע פעולות חיוביות שיגרמו להם לרכוש את אמונו של הקרבן שלהם.

האם הוא בעל הערכה עצמית מוגזמת?

פסיכופתים יאמינו לרוב שהם חכמים וחזקים הרבה יותר מהסביבה שלהם, ובעיקר הרבה יותר ממה שהם באמת.

האם יש לו צורך תמידי בגירויים ותמריצים?

שקט, רוגע ושקיעה בהרהורים הם לא נחלתם של הפסיכופתים, שחשים דרך קבע בצורך עז לבידור ופעילות כלשהי.

נסו לבדוק האם מדובר בשקרן פתולוגי

אנשים פסיכופתיים נוהגים להשתמש בשקרים כל הזמן, החל משקרים לבנים קטנים ועד סיפורים מורכבים וחסרי אחיזה במציאות, במטרה להטעות ולהוליך אתכם שולל.

העריכו את רמת המניפולטיביות שלו

אנשים פסיכופתיים ידועים בערמומיות וביכולת שלהם לגרום לאנשים אחרים מסביבה לעשות דברים שהם כנראה לא היו עושים במצב רגיל. לצורך כך הם משתמשים ברגשות אשם, מצפון, כוח ושיטות מניפולציה אחרות.

חפשו רגשות אשם

אי יכולת להביע רגשות אשם או חרטה היא סימן לפסיכופתיה. פסיכופתים אינם מסוגלים לחוש אשמה או ייסורי מצפון על דברים רעים או אסורים שעשו.

מצד שני, פסיכופתיים עשויים לזייף רגשות כאלה כדי לגרום ל”חברים” שלהם לא לכעוס עליהם אם עשו משהו רע. כך למשל הם יכולים להעמיד פנים שיש להם רגשות אשם אחרי שפגעו במישהו, רק כדי לגרום לו להיות זה שמנחם אותם במקום ההיפך.

בדקו איך הוא מגיב למצבים אמוציונליים

מחקרים הראו שפסיכופתים לא מגיבים בצורה אמוציונלית למצבים שאמורים לגרום לרגשות חיוביים או שליליים בקרב אנשים “נורמליים”, כמו למשל אהבה או כעס. פסיכופתיים מגיבים בצורה רגשית לא טיפוסית למוות, פציעות, או אירועים אחרים שאמורים לגרום לתחושת רגש עמוקה בקרב אנשים אחרים.

חפשו מחסור בסימפטיה וחמלה

אנשים פסיכופתיים הם לרוב קשוחים, מחוספסים וחסרי רגישות ומתקשים להתחבר לאנשים אחרים שאינם פסיכופתיים בעצמם. למרות זאת, מחקרים הראו כי המצב אצל פסיכופתים בכל הקשור לאמפתיה הוא לא ממש שחור ולבן. פסיכופתיים אמנם לא יביעו אמפתיה ספונטנית כמעט אף פעם, אבל מסוגלים לזייף אחת כזאת כדי למצוא חן, וכמו כן, מספיק חכמים כדי לדעת לזהות אמפתיה אצל אנשים אחרים, אבל חסרי יכולת להרגיש אותה בעצמם.

בחנו את סגנון החיים של אותו אדם

אנשים פסיכופתיים נוטים להיות סוג של “טפילים”, כלומר, חיים על חשבון אנשים אחרים, או לייתר דיוק, חיים את חייהם דרך חיים של אחרים. הם מצליחים לחדור לחייהם של אחרים במהירות ובקלות, ולעיתים קרובות הם ישתמשו בקרובים אליהם כדי להשיג לעצמם כוח ומשאבים.

עקבו אחר ההתנהגות שלו

רשימת המאפיינים של פסיכופתיים כוללת מספר מאפייני התנהגות כמו” חוסר שליטה במצבים שונים, חיי הוללות מיניים, בעיות חברתיות בילדות ועוד.

דברו על מטרות

לאנשים פסיכופתים יש לרוב מטרות מאוד לא ריאליסטיות לטווח הקרוב. או שאין להם מטרות כלל או שהשאיפות שלהם אינן ברות השגה ומוגזמות לחלוטין בהתאם ליכולות ולהישגים הקודמים שלהם.

נסו לזהות האם הוא אימפולסיבי או חסר אחריות

שתי התכונות הללו הם חלק מהמאפיינים של אנשים פסיכופתים.

בדקו האם אותו אדם מסוגל לקבל עליו אחריות

פסיכופתים לעולם לא יודו שהם היו לא בסדר, ואף פעם לא ייקחו אחריות על שגיאות, טעויות או שיקול דעת מוטעה. אם תנסו ללחוץ עליהם, ייתכן שהם יודו באשמה, אבל ינסו להפעיל מניפולציות כדי להעביר אותה הלאה ולא לשאת בהשלכות, או לחילופין, לגרום למי שהאשים אותם לחוש רע עם זה שבכלל פנה אליהם מלכתחילה.

בדקו את היסטוריית הנישואין ומערכות היחסים שלו

אנשים פסיכופתים נוטים למערכות יחסים וחיי נישואין קצרים במיוחד. לרוב, הם יאשימו את האקסים, הגרוש או הגרושה שלהם בבעיות שהובילו לפירוק החבילה, ולעולם לא יודו או ירמזו שגם להם היה חלק בכישלון.

זיכרונות מהעבר

לפסיכופתים יש נטייה להתנהגות עבריינית בילדות שלהם שבאה לידי ביטוי לרוב בהפגנת אגרסיביות כלפי אנשים אחרים.

שימו לב לדברים אסורים שהם עושים

פסיכופתים עשויים לבצע המון פעולות פוגעניות וזדוניות, וגם אם הם נתפסים על חם לפעמים, היכולת שלהם להשתמש במניפולציות כדי לחמוק מעונש ו”לצאת בסדר”, היא אינדיקציה טובה לכך שהם עשויים להיות פסיכופתים.

שימו לב ליחס שלהם כלפי אנשים שהם מחשיבים לחסרי תועלת עבורם

פסיכופתיים עשויים לזלזל, להשפיל, להוליך שולל ולתקוף מילולית ואפילו פיזית אנשים שהם חסר יערך עבורם או עומדים בדרכם כמו: האנשים שכפופים אליהם בעבודה, אנשים מוגבלים, אנשים בעלי מעמד סוציו-אקונומי נמוך, קשישים, ילדים ואפילו חיות.

טיפים אחרונים

תסמכו על האינסטינקטים שלכם. אם מישהו נראה לכם בעל כמות גדולה מהמאפיינים שצוינו כאן, שמרו על מרחק ביניכם לבינו, כך שלא תתפתו להיכנע למניפולציות ולטבוע בתוך קשר חברתי שיכול לעשות לכם רק רע. כמובן, היזהרו באבחנה שלכם ואל תבלבלו בין הפרעות כמו אוטיזם או חרדה לבין פסיכופתיה.

בנוסף, אל תמהרו לשפוט אנשים! אם אחד החברים או העמיתים לעבודה שלכם עונה על כמה הגדרות בודדות ברשימה זה לא אומר שהוא פסיכופת. זכרו כי נדרש פסיכולוג או מאבחן מורשה כדי לאבחן מישהו כפסיכופת באופן רשמי.

לייק לפטריה בפייסבוק