איזה מרחק עוברים השחקנים במהלך משחק בענפי ספורט שונים?

המונדיאל בברזיל, שנפתח לפני כשבועיים, מספק לנו בינתיים יופי של משחקי כדורגל, עם אוירה צבעונית ומרגשת ביציעים וברחובות, שהופכת את האירוע האדיר הזה לחגיגה של ממש.

ההתפתחות חסרת המעצורים של הטכנולוגיה והחידושים וההמצאות שלא מפסיקים להפתיע אותנו, משפיעים גם על עולם הספורט, והופכים את חווית הצפייה במשחקי המונדיאל למרגשת במיוחד עם אינסוף מצלמות שמכסות כל התרחשות מינורית על המגרש ומחוצה לו, הילוכים חוזרים מדהימים בהילוך איטי ובאיכות HD, טכנולוגית קו השער שמודיעה לשופט עם הכדור עבר את הקו, וגם כמובן, נתונים סטטיסטיים מעניינים שעבר לא ניתן היה למדוד אותם.

אחד הנתונים המסקרנים מכולם, הוא הנתון המודד את המרחק אותו רצים שחקני כדורגל במהלך משחק שלם. אמנם לא מדובר בטכנולוגיה חדשה לגמרי, ובמקומות רבים בעולם מודדים כבר כמה שנים את הנתון הזה, ובכל זאת, מגניב לתרגם את המאמץ הרב שמשקיעים השחקנים על המגרש לנתונים מספריים מפתיעים.

כמובן, הסטטיסטיקה הזו מסקרנת לא רק לגבי כדורגל, אלא גם לגבי שחקנים בענפים קבוצתיים אחרים. אז כמה באמת מתאמצים שחקני הכדורגל והכדורסל? ומהו ענף הספורט בו השחקנים כמעט ולא רצים? האם שחקן טניס רץ יותר משחקן כדורסל? הנה כמה נתונים מפתיעים.

כדורגל

מדובר ללא ספק בענף הספורט בו השחקנים רצים את המרחק הארוך ביותר. כמובן, המרחק אותו יגמע שחקן כדורגל במהלך המשחק תלוי גם ברמת הקבוצה בה הוא משחק אך בעיקר בתפקיד שלו על המגרש. שוער ירוץ את המרחק הקצר ביותר ואילו קשר, המבצע שילוב בין פעולות הגנה, התקפה וניהול משחק עובר את המרחק הרב ביותר. אם אתם בכל זאת רוצים קצת מספרים, ממוצע המרחק שעוברים שחקני כדורגל מגיע לאזור ה-9 קילומטרים במשחק, כששוב, מדובר בממוצע כך שתוכול להיתקל לא פעם בשחקנים שרצים 11-12 קילומטירים  במשחק ואף יותר מכך (נרשמו מדידות שהניבו תוצאה הקרובה ל 15 קילומטרים לשחקנים מסויימים), במשך תשעים הדקות של המשחק.

טניס

המרחק אותו עוברים שחקני טניס במהלך משחק תלוי בכמה גורמים. ראשית, סגנונות המשחק של השחקנים השונים משפיעים מאוד על זמן הריצה שלהם. יש שחקנים שמעדיפים להיצמד לקו האחורי של המגרש ולא לזוז ממנו יותר מדי, וישנם שחקנים אחרים שמאופיינים במשחק פתוח ודינמי יותר ונוהגים לנוע מצד לצד, לעלות לרשת ועוד ולכן משיגים תוצאות גבוהות יותר. בנוסף, ישנם משחקים בני 3 מערכות וכאלה עם 6 מערכות, כך שקשה להציג נתון ממוצע חד משמעי.

ובכל זאת, הנתונים הללו נמדדים במסגרת הסטטיסטיקות השגרתיות בטורנירים הגדולים והתוצאות הן מפתיעות. למרות הגודל הקטן של המגרש, שחקני טניס ברמות הגבוהות עשויים לעבור מרחק של כ-8 קילומטרים בממוצע במשחק של חמש מערכות, ולעיתים הרבה יותר במשחקים שמתארכים ונמשכים הרבה מעבר לזמן הממוצע.

בתמונה המופיע מטה וצולמה בגמר אליפות אוסטרליה 2012, מוצגים המרחקים שעברו רפאל נדאל ונובאק ג’וקוביץ במהלך הטורניר כולו. כפי שתראו מדובר במעל 20 קילומטרים בשבעה משחקים שחלקם היו בני 3 מערכות וחלקם יותר, נתונים מטורפים בהחלט.

כדורסל

בעבר נהוג היה להעריך כי שחקני כדורסל רצים בממוצע כשמונה קילומטרים במשחק. אולם מאז נכנסה הטכנולוגיה המאפשרת מדידה מדויקת של הנתון הזה, התגלה כי המציאות כי שונה לחלוטין ושחקני כדורסל רצים הרבה פחות בפועל. בעונת 2012-13 של ה-NBA במדידה שנערכה על שחקני קבוצת שיקאגו בולס, נקבע כי ממוצע המרחק שעוברים השחקנים הוא כ-4.5 קילומטר לשחקן. למרות שמדובר במספר לא גבוה באופן יחסי, חייבים לקחת בחשבון את העובדה שמרבית הריצה הזו מבוצעת בספרינטים מהירים וקצרים, מה שגורם לנתון הזה להיות מעט מטעה.

פוטבול

למרות שאורכו של מגרש פוטבול מתקרב ל-100 מטרים, ולמרות שמדובר בשחקנים מהירים ואתלטים במיוחד, כוכבי הפוטבול הם כנראה השחקנים ה”עצלנים” ביותר בעולם הספורט הקבוצתי מלבד שחקני הבייסבול. למרות שהמשחק משוחק במשך ארבעה רבעים בני 15 דקות ושעה בסה”כ, השחקנים נמצאים בתנועה כלשהי בפועל במהלך במשחק במשך כ-11 דקות בלבד בממוצע. וגומעים מרחק של 2 קילומטרים בלבד. גם במקרה הזה, מדובר בספרינטים אכזריים ומהירויות ריצה בלתי נתפסות שדורשות יכולות על, אך בפועל, אפשר לומר שחישוב המשכורת פר מטר ריצה של כוכבי הפוטבול יניב את התוצאה הגבוהה ביותר.

בייסבול

אמנם מדובר בענף ספורט שהוא לא ממש פופולארי בישראל, אך כידוע, בארצות הברית הוא מקדים ענפי ספורט רבים ברמת האהדה וכמויות הקהל במשחקים. ובכן, למרות שבאופן רשמי מדובר בספורט לכל דבר, השחקנים על המגרש דווקא לא רצים יותר מדי, והשחקן שרץ הכי הרבה במשחק עובר מרחק של בין 100 ל-150 מטרים בסה”כ, ועושה רושם שהשחקנים מוציאים יותר אנרגיה על הספסל ומחוץ לזירת המשחק מאשר במהלך המשחק עצמו. אגב, הנתון הזה אף פעם לא נמדד כראוי בעיקר בזכות העובדה שהוא לא ממש מעניין אף אחד והתוצאה שלו עשויה להיות מביכה במיוחד.

לייק לפטריה בפייסבוק