כאבי מפשעה אצל גברים: אבחון, טיפול ודרכי התמודדות

כאב באזור המפשעה הינו תלונה נפוצה בקרב גברים מכל קבוצות הגיל, המשפיעה משמעותית על איכות החיים והתפקוד היומיומי. אזור המפשעה מאופיין במבנה אנטומי מורכב הכולל שרירים, גידים, רצועות, מפרקים ואיברים פנימיים, מה שהופך את האבחון המדויק לאתגר רפואי.

גורמים שכיחים לכאבי מפשעה אצל גברים

בנושא של כאבים במפשעה גברים יכולים לסבול מהם ממגוון רחב של סיבות. הגורמים השכיחים ביותר כוללים פציעות ספורט כמו קרע או מתיחה של שרירי המפשעה, במיוחד בענפי ספורט הדורשים שינויי כיוון מהירים או בעיטות.

בקע מפשעתי מתרחש כאשר איבר פנימי בולט דרך נקודת חולשה בדופן הבטן. תסמונת אדוקטור היא דלקת בשריר המקרב באזור המפשעה הפנימית, ונפוצה בקרב ספורטאים. אוסטאוארתריטיס של מפרק הירך יכול לגרום לכאב המוקרן לאזור המפשעה.

בעיות אורולוגיות כגון דלקות בדרכי השתן, באשכים או בערמונית גם הן גורמים אפשריים. לעתים, כאב באזור המפשעה יכול להיות מוקרן מבעיות בעמוד השדרה המותני, או לנבוע ממחלת לייטס – דלקת בעצם החיבור של עצמות האגן.

פציעה חריפה לעומת כאב כרוני

חשוב להבחין בין פציעה חריפה לבין מצב כרוני של כאבי מפשעה, שכן ההבדל משפיע על גישת הטיפול. פציעה חריפה מתרחשת בעקבות אירוע ספציפי וברור, ומאופיינת בכאב פתאומי, חד ועז. היא עשויה להיות מלווה בנפיחות, אודם וחום מקומי, ודורשת טיפול מיידי, בדרך כלל הכולל מנוחה, קרח, לחץ והרמה (RICE).

בפציעות חמורות עשוי להידרש טיפול כירורגי. לעומת זאת, כאב כרוני מתפתח בהדרגה לאורך זמן, לעתים ללא אירוע מזוהה, ונמשך מעל שלושה חודשים.

אפשרויות טיפול בכאבי מפשעה

הטיפול בכאבי מפשעה מותאם לגורם המדויק, לחומרת הבעיה ולמאפייני המטופל. טיפול שמרני כולל מנוחה והימנעות מפעילות מעוררת כאב, תרופות נוגדות דלקת וכאב, פיזיותרפיה עם תרגילי חיזוק ומתיחות, טיפול ידני ומניפולציות, ושימוש בחגורות או תומכים.

טיפולים מתקדמים עשויים לכלול הזרקות קורטיקוסטרואידים להפחתת דלקת, טיפול בגלי הלם (Shockwave therapy), והזרקות PRP (פלזמה עשירה בטסיות). במקרים מסוימים נדרשת התערבות כירורגית, כגון תיקון בקע מפשעתי, ארתרוסקופיה של מפרק הירך, שחרור או תיקון של שרירים או גידים פגועים, ובמקרים מתקדמים – אף החלפת מפרק ירך.

סימני אזהרה וממתי לפנות לרופא

למרות שרבים מכאבי המפשעה ניתנים לטיפול עצמי ראשוני, ישנם מצבים המחייבים פנייה מיידית לרופא:

  • כאב חזק שאינו מגיב לטיפול ביתי בסיסי
  • הופעת נפיחות ניכרת או גוש באזור המפשעה
  • כאב המלווה בחום או צמרמורות
  • כאב חריף ופתאומי הגורם להגבלה משמעותית בתנועה
  • תחושת חולשה, נימול או חוסר תחושה ברגל
  • כאב המלווה בשינויים במתן שתן
  • כאב מפשעה בשילוב עם כאב באשכים

עלויות טיפול אורתופדי בכאבי מפשעה בישראל

טיפול אורתופדי בכאבי מפשעה כרוך בעלויות שונות, התלויות בסוג הטיפול ובמסגרת בה הוא ניתן. להלן סקירה של העלויות הצפויות (נכון למאי 2025): ייעוץ ראשוני עם רופא אורתופד עולה בין 600-1,000 ₪ בביקור פרטי, כאשר חלק מהעלות מכוסה על ידי ביטוחים משלימים.

בדיקות הדמיה מתומחרות באופן הבא: אולטרסאונד 500-800 ₪, CT 1,200-2,000 ₪, ו-MRI 2,500-4,000 ₪, כאשר מרבית קופות החולים מסבסדות חלק מהעלות. טיפולי פיזיותרפיה עולים בין 200-350 ₪ לטיפול, כאשר קופות החולים מציעות מכסה שנתית של טיפולים. הזרקות קורטיקוסטרואידים עולות 800-1,500 ₪, וטיפול בגלי הלם עולה 250-450 ₪ לטיפול, כאשר בדרך כלל נדרשים 3-5 טיפולים.

הזרקות PRP מתומחרות בין 1,500-3,000 ₪ לטיפול. ניתוחים במסגרת פרטית יקרים יותר: ניתוח ארתרוסקופי עולה 25,000-40,000 ₪, וניתוח בקע מפשעתי 15,000-25,000 ₪, כאשר חלק ניכר מכוסה על ידי ביטוחים פרטיים. במערכת הציבורית, רוב הטיפולים מכוסים על ידי ביטוח הבריאות הממלכתי, אך זמני ההמתנה עשויים להיות ארוכים במקרים שאינם דחופים.

פורטל Ortoped4u.co.il – מקור מידע מקיף לבריאות אורתופדית

פורטל ortoped4u.co.il מהווה מקור מידע מקיף ומקצועי בנושאי אורתופדיה, כולל כאבי מפשעה וטיפולים מתקדמים. האתר מציע מגוון רחב של תכנים מקצועיים, מחקרים עדכניים וחדשות מעולם הרפואה האורתופדית. בפורטל ניתן למצוא מדריכים מפורטים להתמודדות עם כאבי מפשעה, ומאמרים מקצועיים המסבירים את הטיפולים החדשניים בתחום הזה ספציפית ובתחום האורטופדיה בכלל.

Credit: Canva

לייק לפטריה בפייסבוק