מחשב הגיימרים הראשון שלי: איך בונים מחשב גיימר מותאם?

איך ניגשים להרכבה של מחשב גיימרים ולמה חשוב לשים לב?

אור גרין

בהתחלה הייתי הולכת לחנות, בוחרת מחשב לפי המלצת המוכר, ובזה כל הסיפור היה נגמר. בשלב כלשהו נכנסתי לעולם של WOW – World of Warcraft, והמשחק התחיל לעשות בעיות. לפעמים הוא נתקע, לפעמים הוא זז אבל ממש לאט, לפעמים התמונה הייתה מפוקסלת.

החוויה והביצועים במשחק נפגמו מאד. המחשב שלי דאז היה בן שלוש וחצי, בערך 80 בשנות אדם – הגיע הזמן לקנות מחשב חדש. באותה התקופה עבדתי בהתקנת רשתות מחשב ואמרתי לעצמי – היי! למה שאני לא אבנה מחשב בעצמי, ככה גם אוכל לבחור את הרכיבים שהכי מתאימים לי, וגם אחסוך כמה שקלים על הדרך בהרכבה? בואו אני אקצר לכם תהליכים – היה בסוף מחשב אבל עבדתי עליו הרבה יותר ממה שתכננתי.

הייתה אז בעיה עם הדיסק הקשיח ולקח לי משהו כמו חודש לאתר שהבעיה הייתה הבורג שהיה ארוך מדי בכמה מילימטרים ולכן קיצר. טכנאית מחשבים אני לא, אפילו אם ידעתי לבדוק שהתקע בשקע, לבדוק שכל הכבלים מחוברים ואפילו לפתוח את הקופסה ולתקוע כרטיס רשת בחריץ המתאים, יש הבדל גדול בין כל אלו לבין הרכבת מחשב מלא מאפס.

במחשב הבא כבר עבדתי עם טכנאי מוסמך – אני בחרתי רכיבים, אבל הוא עשה את ההרכבה. עם השנים גיליתי שלא הכל תלוי במחשב. כדי שאפשר יהיה לשחק בלי לאגים צריך רשת מהירה ובשביל זה צריך לדאוג גם לתשתית טובה. ברגע שעשיתי בדיקת תשתית אינטרנט לפי אזורים וגיליתי שהסיבים הגיעו אליי – התקנתי.

קרדיט: Shutterstock


אינטרנט סיבים
פתר לי את בעיית הלאגים – בלי עיכובים, דמויות שרצות בקצב שאני אומרת להן בלי להיתקע עם פקקים בדרך אל השרת. באינטרנט רגיל הסיבים עשויים נחושת והם מוגבלים מאד במהירות העברת המידע כיוון שהמידע עובר באמצעות זרם חשמלי.

בסיבים אופטיים המידע עובר באמצעות אור, במהירות האור. הפועל היוצא הוא שהרבה יותר מידע עובר בזמן הרבה יותר קצר, המידע מגיע במהירות מכל מקום בעולם ואל כל מקום בעולם, בדיוק מה שדרוש למשחקים מקוונים.

מאז, הסידור הוא קבוע: כל פעם שהמחשב מזדקן אני פונה לטכנאי הקבוע שלי שאני סומכת עליו, אנחנו יושבים ביחד על המפרט ואני זוכה בדיוק במחשב שאני זקוקה לו כדי להמשיך ולנצח. אז שנתחיל לצלול פנימה? איך בונים מחשב גיימרים מותאם? בואו נסתכל על הדברים החשובים, בסדר שלי נדמה שהוא הכי חשוב.

 

המארז (הקופסה)

כן, אני יודעת, אני רואה את הגבות המתרוממות והשאלות הנוקבות – מארז? אשכרה? זה המקום שממנו את מתחילה בבניית מחשב חדש? אז כן, אני מתחילה משם ותנו לי להסביר, ואולי לשכנע, שזה גם המקום הנכון להתחיל ממנו.

כאשר מחליטים על מרכיבי מחשב גיימרים חדש, חשוב לקבוע מראש מסגרת מחיר. טווח המחירים יכול להיות גדול מאד ולנוע בין אלפי שקלים בודדים לעשרות אלפי שקלים, וגם לא מועטים. מחיר הוא מגבלה שיש לזכור בראש בזמן בניית מחשב חדש כי היא תדרוש בהמשך הדרך קבלת החלטות – על מה מתפשרים ועל מה לא מוכנים להתפשר, למשל. במובן הזה, מארז גם הוא מהווה מגבלה שחובה לקחת בחשבון מראש. התשובה לשאלה – איפה המחשב יעמוד בחדר היא משמעותית כי היא תקבע בין אילו מארזים כדאי לחפש. גם הרגלים שונים יקבעו מה סדרי העדיפויות שיבואו בסופו של דבר לידי ביטוי בבחירת המארז המתאים. אם המחשב יהיה מתחת לשולחן, אין סיבה להשקיע בנראות, למשל. מצד שני אם אתם בלגניסטים שלא עושים ואקום פעמיים ביום או מעשנים, או שיש לכם חתולים שאוהבים לבדוק מקרוב את המחשב – כדאי מראש לקחת בחשבון השקעה נוספת במערכת קירור מושקעת, כזו שלא תהפוך סתומה בקלות, תפסיק לקרר ותשרוף לכם את יתר הרכיבים. מערכת קירור כזו דורשת מארז גדול יחסית שיהיה בו מספיק מקום להכיל אותה, ישנם גם לוחות אם שידרשו מקום נוסף. אני הלכתי על מארז של אנטק שיש לו חורי אוורור גדולים במיוחד ויש לו גם חלון שקוף שאפשר לראות דרכו (גם את הצטברות האבק) שיהווה מוטיבציה נוספת לשאיבה. לא דו יומית אבל לפחות חודשית. המאווררים שם מוארים במגוון צבעים שזה מעניין בעיקר את החתול, אבל בינינו – בכל זאת מרשים.

לוח אם

לוח אם הוא סוג של “מארז פנימי” שבמחשבים רבים מגיע היום בילט אין עם מגוון פונקציות כמו היכולת להחליף כרטיס מסך ברמה בסיסית. התפקיד של לוח האם זה לקשר ולתאם בין כל המרכיבים ולספק חשמל לרכיבים מספקי הכח. את כל אלו לוח האם עושה באמצעות צ’יפסטים שיכולים לא להתאים לחלק מהרכיבים. אם אתם לא טכנאים מנוסים קשה לעקוב אחר הקיים בשוק או ההתפתחויות שקיימות כל כמה שנים אבל יש דברים שבהחלט אפשר להסתכל עליהם, ושאלות שכדאי לשאול. מה שאותי עניין זה: כמה חריצי הרחבה יש על לוח האם? חריץ הרחבה היא בעצם אפשרות להתקין רכיב על לוח האם. ככל שיש אפשרות להוסיף עוד רכיבים – כך האפשרות לשדרג בחלקים בעתיד עולה וגמישות ההתקנה טובה יותר. עוד בדקתי כמה כניסות יש ומאיפה – כמה כניסות USB יש, מה מהירותן, איפה הן ממוקמות? המחשב שלי עומד על השולחן עם הגב לקיר – אם כל יציאות ה-USB היו בגב המחשב, יהיה לי קשה מאד לחבר דברים “מזדמנים” אליהם כמו למשל…טלפון סלולרי, גאדג’טים (אמרנו שאיבה פעם בחודש?) או להטעין את כדור המשחק של החתול. מה כדאי לשאול את הטכנאי: כמה חריצי הרחבה יש לזיכרון על לוח האם? מה הזיכרון המקסימאלי שניתן להנדס באמצעות חריצים אלו? עד כמה לוח האם הזה אמין? עד כמה הוא מהיר? מתי הוא נכנס לשוק? (זכרו שהתפתחויות טכנולוגיות בשנים האחרונות מגיעות בקצב מהיר. מאד).

מעבד מרכזי

המעבד המרכזי הוא אחד הרכיבים המרכזיים שקובעים עד כמה המחשב חזק. יש בשוק שתי חברות שולטות בשוק – אינטל ו- AMD כאשר לכל אחת מהחברות יש את חברת המעריצים שלה. רב המשחקים רצים על שני המעבדים אבל יש כאלו שרצים טוב יותר על מעבד מסוג אחד או אחר. אני שייכת לדור הישן, נאמני אינטל, בעיקר מסיבות היסטוריות – בתחילת הדרך היו בעיות לשחק WOW על מחשבים עם מעבדי AMD. הבעיות נפתרו מזמן אבל אני נשארתי עם אינטל. ל- AMD יש את מעבדי Ryzen ולאינטל את i, שניהם מלווים בספרה אחריהם שמציינת את הסדרה: 3,5,7 או 9 בשניהם. ככל שהסדרה מיוצגת בספרה גבוהה יותר, כך המחשב מהיר יותר. מלבד הסדרה יש עוד 4 ספרות בהם חשוב במיוחד להתייחס לספרת האלפים המייצגת את דור המעבד. אם פעם היו מוציאים סדרה כל שנה, היום הסדרות קבועות כבר כמה שנים, אבל מוציאים דור חדש כל תקופה, אפשר להתייחס לזה כמו גרסאות תוכנה – גרסה ראשית וגרסאות משנה. גרסה ראשית כוללת שינויים משמעותיים יותר, אבל תיקונים ושפצורים יש גם בגרסאות המשנה, כך שסדרה ראשית תקפיץ לכם את המחיר (i3  לעומת i7 לדוגמה) אבל אחר כך כדאי גם להסתכל שבסדרה שבחרתם – המעבד הוא מדור חדש יחסית. אותיות נוספות לאחר זיהוי הדור כמו K או X מסמנות גם שינויים. באינטל, K מציין יכולת לבצע Overclock למעבד שידע לנהל יותר פעולות במקביל. אם אתם בונים מחשב גיימרים לא כדאי לבנות על מעבד מתחת ל- i5 ורצוי i7 ואפילו i9 – רק קחו בחשבון שהמחיר עלול לקפוץ.

הערה אחרונה הנוגעת למעבד – הוא מגיע עם אוורור משלו, והוא אחד הרכיבים שנוטה להתחמם. דאגו לקירור הולם.

זיכרון פנימי (RAM)

יש 4 דברים שצריך לשקול בבחירת הזיכרון הפנימי – נפח (מגיע בחזקות של 2 – 8GB,  16GB,  32 GB וכו’) מהירות שנמדדת ב- MhZ ומהירות העברת הנתונים – CL. למרכיב הרביעי נגיע עוד מעט. לגבי שלושת הראשונים החשבון יחסית פשוט – נפח ומהירות גבוהים ו-CL נמוך. גם כאן – ככל שהנתונים טובים יותר, כך המחיר עולה. ככלל, למחשב גיימרים קחו לא פחות מ-16GB זיכרון ורצוי 32.

ועכשיו לחלק הרביעי – או החלקים ליתר דיוק. ראשית בדקו שהזיכרון מתאים לצ’יפסט שבחרתם בלוח האם אחרת הצ’יפסט עלול להגביל את מהירות הזיכרון, גם כשהזיכרון עצמו מהיר יותר. שנית, אם הנראות חשובה לכם – יש אפשרות גם לקבל זיכרון מואר לד (אבל כבר אמרתי שהעיקרי שמתעניין הוא החתול אז כאן בכלל ויתרתי) ושלישית וודאו כי הטכנולוגיה היא DDR4 ומעלה (כי בטח יצא משהו חדש יותר בעודי כותבת).

כרטיס מסך

אין רכיב יחיד שחיוני דווקא לגיימרים אבל בכל זאת, כרטיס המסך הוא אחד הרכיבים המרכזיים שיש לקחת בחשבון. לפני שנבין למה וכמה בואו ונדבר שנייה על המה. יש סיבה שהמחשבים החזקים ביותר נדרשים על ידי גיימרים ואנשי גרפיקה ואנימציה, אלו גם עוסקים בחישובים גרפיים כבדים שלמעבד המרכזי לבדו קשה להתמודד איתם. כרטיס מסך הוא למעשה מעיין “מיקור חוץ” של המעבד המרכזי לכל הקשור לעיבוד נתוני מדיה: חישובי הצללות, החזרות אור, איך נראה חפץ לאחר שמסובבים אותו, תקשורת מהירה מול המסך כדי שהתנועה תיראה חלקה וכדומה. חשוב להבין את זה כי מה שאתם צריכים מבחינת כרטיס מסך קשור קשר הדוק לשני דברים:

  1. במה אתם משחקים
  2. באיזה מסך אתם מתכוונים להשתמש.

ככל שהמשחק שלכם דורש גרפיקה כבדה יותר – כך הכרטיס יצטרך להיות חזק יותר, ככל שהמסך הוא ברזולוציה גבוהה יותר עם קצב ריענון מהיר יותר, כך תצטרכו כרטיס מסך מהיר יותר. דברו עם הטכנאי, ספרו לו על מה ואיך (כן, איך, נגיע לזה) אתם משחקים – והתייעצו איתו באיזה כרטיס מסך של Nvidia לבחור.

מסך, עכבר ומקלדת, וכמה מילים גם על הכיסא

לא תמיד שמים לב שאחד הדברים החשובים ביותר לגיימרים זה דווקא הרכיבים הפריפריאליים – מסך, מקלדת, עכבר שלא לאמר כיסא. אפשר לשחק על מסך סטנדרטי. אפשר. במיוחד אם משחקים PVE ונמנעים מ- PVP (Person Vs. Person) אבל אם אתם דווקא אוהבים מלחמות מול שחקנים אחרים אז דאגו למסך עם קצב ריענון מהיר כי זמן התגובה שלכם משמעותי והוא נקבע על ידי שלושה גורמים, מלבד תשתית הרשת עצמה: תוך כמה זמן אתם רואים פעולה של היריב על המסך, כמה מהר אתם כשחקנים מצליחים להגיב וכמה מהר העכבר או המקלדת שולחים תגובה. קצב ריענון הוא הגורם העיקרי שמשפיע על קצב הופעת התמונות על המסך. בקצב ריענון רגיל תתמודדו היטב מול יריבים רבים אבל אם יגיע אחד מקצוען – אין לכם הרבה סיכוי נגדו.

בעכבר, כדאי לבחור עכבר רגיש ומהיר במיוחד. יש עכברים שמותאמים לגיימרים גם מבחינת העיצוב, מספר הכפתורים וכדומה, וכנ”ל מקלדות. אל תצפו לעכבר ומקלדת אלחוטיים, דרך אגב – החוטיים עובדים מהר יותר. בתור מי שמשחקת בעיקר PVE (Person VS Environment) זה היה נושא שבהחלט הייתי מוכנה להתפשר עליו. עיכוב של חלקיק שנייה לא השפיע על המשחקים שאני משחקת עד כדי כך, לא עד כדי הצדקת הוצאה של כמה אלפי שקלים טובים על שדרוג אקסטרה של הפריפריה וכרטיס המסך יותר מעבר למתבקש.

בניגוד לאלו יש את הכיסא. גיימרים יושבים הרבה שעות מול המחשב. תעשו טובה לגב שלכם והשקיעו בכיסא איכותי. גם אם תוותרו על מחזיק הכוסות, הרמקולים המובנים או הצבעים הזוהרים – אל תוותרו על תמיכה טוב לגב התחתון.

דיסק קשיח וספק כח

היום, בעידן הענן, תפקידו של הדיסק הקשיח הצטמצם מאד. כדאי שהדיסק יהיה גדול מספיק להכיל בנוחות התקנות ועדכונים ואפילו כמה קבצי מדיה אבל חשוב יותר שהוא יהיה מהיר, כלומר בטכנולוגית SSD ולא HDD – או שילוב בינם. HDD יתן לכם נפח במחיר זול, אבל לא מהירות. SSD (במיוחד SSDD NVME) יתכן לכם מהירות אבל במחירים יותר גבוהים. שילוב בין השניים יאפשר לכם לנצל את התקנת מערכת ההפעלה וההתקנות על SSD גדול מספיק ואת קבצי המדיה האחרים – על HDD או בענן. כיום הדיסקים הנפוצים הם SSD כך שמדובר בנושא משני למחשבי גיימרים אבל בכל זאת כדאי לשים לב.

לגבי ספקי הכח – קחו אחד אמין וחזק מספיק, וליתר בטחון – אם יש לכם מקום שימו אל פסק ואל תסתפקו במגן ברקים ששומר על המחשב שלכם – אבל עד הברק הראשון בערך.

לבנות מחשב גיימרים זה עניין אישי – באיזה סגנון אתם משחקים ומה – זו שאלה לגמרי לגיטימית ואפילו הכרחית על מנת לבנות את מחשב הגיימרים המתאים בדיוק עבורכם, וכזה שבכל זאת ישאיר לכם מספיק כסף כדי גם לקנות במשחק עצמו את חיית המחמד שתמיד רציתם.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק