תואר ראשון: מכללה או אוניברסיטה?

בעולם התעסוקה של היום, תואר ראשון הוא תנאי הכרחי כמעט ודאי עבור כל אחד המעוניין לפתח קריירה בתחום נחשב. בין אם מדובר בתחומים כמו רפואה ומשפטים בהם תואר ראשון הוא קריטי לכניסה לעולם העבודה ובין אם מדובר בתחומים כלליים יותר כמו תקשורת ועסקים בהם תואר ראשון מספק נקודת פתיחה טובה משמעותית משל המתחרים, גם אם לא הכרחית. אך מלבד נושא הלימוד וההכרה הממסדית בלימודים המתקדמים, חשוב גם לבחור מוסד אקדמי שיענה על כלל הצרכים של הסטודנט. על כן, נשאלת השאלה, היכן עדיף ללמוד? באוניברסיטה או מכללה?

Credit: Pixabay

ההבדלים בין אוניברסיטה למכללה

ראשית, המאפיין העיקרי המבדיל בין מכללה לאוניברסיטה היא מטרת המוסד. אוניברסיטה מטרתה בראש ובראשונה לחקור ולפרסם מאמרים ומפעילות זו גם נגזרת יוקרת המוסד ומידת הצלחתו בעולם. על כן, אוניברסיטה מכשירה סטודנטים לתואר ראשון על מנת שישתלבו בעתיד בתארים המתקדמים שהאוניברסיטה מציעה וייקחו חלק במחקר שהיא מבצעת. האוניברסיטה תתמקד פחות בהכנה לשוק העבודה ורמת ההוראה בתואר אינה נמצאת בראש סדר העדיפויות של המוסד. מכללה לעומתה היא גוף שעוסק בהכשרה בלבד ולא במחקר ולכן רמת ההוראה וההשקעה בסטודנט נוטה להיות גבוהה יותר.

כמו כן, בתחומים רבים תינתן עדיפות לבוגרי אוניברסיטה על פני בוגרי מכללות בזכות יוקרת המוסד האקדמי. הדבר נכון בעיקר בבחירה בקריירה אקדמית ולימודי המשך לתואר שני ודוקטורט, אך גם בחלק מתחומי התעסוקה אוניברסיטאות נחשבות למובילות בתחומן ובוגריהן משתלבים בקלות יותר במקומות עבודה. עם זאת, ישנם מספר תחומים בהם מכללות מסוימות הגיעו לרמת מקצועיות וידע גבוהה מאוד ובוגריהם יועדפו על פני בוגרי אוניברסיטאות פחות נחשבות.

תחום נוסף המבדיל בין מכללות לאוניברסיטאות הוא עלות הלימודים, הנגזרת מאופי הבעלות על המוסד. בישראל, כלל האוניברסיטאות הן ציבוריות ועל כן הלימודים בהם מסובסדים על ידי המדינה ועלות תואר ראשון בהן היא זהה. כמו כן, ישנן גם מספר מכללות ציבוריות בהן שכר הלימוד זהה לשכר הלימוד באוניברסיטאות. עם זאת, במכללות פרטיות תואר ראשון נוטה להיות יקר משמעותית ממחירו במוסדות ציבוריים אך לרוב מדובר במכללות אשר נחשבות למקצועיות ביותר בתחומן ואשר מעסיקות מרצים נחשבים.

האוניברסיטה הפתוחה

בנוסף למכללות ואוניברסיטאות, ניתן ללמוד גם תואר ראשון באוניברסיטה הפתוחה. האוניברסיטה הפתוחה שונה ממוסדות אחרים כיוון שהיא מאפשרת ללמוד בה ללא פסיכומטרי או בגרות מלאה וכן ניתן לקחת בה קורסים חלקיים ולא להירשם רק לתוכנית לימודים מלאה. ההבדל העיקרי הוא שהלימודים באוניברסיטה נעשים באופן עצמאי ובמרבית הקורסים הנלמדים בה אין הרצאות אלא רק שיעורי תרגול. מאפיין ייחודי נוסף של האוניברסיטה הפתוחה הוא שהיא מאפשרת ללומדים בה להשלים תואר ראשון באוניברסיטה אחרת. כך, אפשר לדוגמא להתחיל ללמוד קורסים בודדים במהלך השירות הצבאי או אחרי העבודה ובהנחה שמצליחים להשיג ציונים גבוהים לסיים את התואר במסלול מלא באחת האוניברסיטאות האחרות.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק