5 עובדות שקריות בנוגע לשקרים אצל ילדים

לשפה ישנו תפקיד חשוב בהתפתחות אצל בני האדם ושקרים הפכו למעין טאבו המושרש בחיינו. הסיבה העיקרית לכך ששקרים, ובעיקר שקרים אצל ילדים, מפחידים אותנו היא שהם מנוגדים לתכלית הבסיסית של שפה: העברת מידע אמין.

כמו במרבית הדברים הקשורים לטבע האנושי, האמת היא מסובכת בהרבה ושקרים אצל ילדים אינם סימן לכך שהם יגדלו להיות עבריינים או מניפולטיביים. למעשה, בערך חמישית מהילדים מתחילים לשקר בגיל שנתיים, וכמעט כל הילדים כבר מסוגלים לשקר בגיל ארבע.

Credit: Pixabay

שקר מספר 1: ילדים שמשקרים יגדלו להיות מבוגרים נוראים

מאחר ואנחנו סולדים כל כך ממבוגרים אשר משקרים על בסיס קבע, אנשים רבים לא מבינים כי השקר מצריך יכולות שאנו רוצים לראות את הילדים שלנו מפתחים בעצמם. כדי לומר שקר, על הילד להבין את ההבדל בין העולם הפנימי שלו לעולם החיצוני ולשלוט בעצמו ברמה גבוהה למדי. בניגוד לדעה הרווחת, שקרים אצל ילדים מראים שהם משכללים שני כלים עיקריים שיסייעו להם לגדול ולהפוך לאנשים מאוזנים וטובים:

״תיאוריית המיינד״: מתארת את התפתחות היכולת להבחין בין הרגשות והידע של הילד לבין אלו של אנשים אחרים. תהליך הלמידה מתחיל בגיל חצי שנה ובמהלכו הילד לומד לקרוא ולכבד את עולמם הפנימי של אנשים אחרים. יכולת זו היא הבסיס לשקרים אצל ילדים מאחר ובכדי לשקר הילד צריך להבין שהוא מחזיק במידע שמישהו אחר לא.

שליטה עצמית: מבוגרים וילדים בעלי שליטה עצמית מסוגלים להתמודד עם מצבים באופן רגוע ואינם נכנעים לרגשותיהם. כבר בהתנסויות הראשונות שלהם עם שקרים, ילדים לומדים כי הגוף שלהם יכול לבגוד בהם והם מתנסים בהתמודדות עם רגשות ותהליכים פנימיים מבלי להתפרץ החוצה.

שקר מספר 2: היכולת לשקר לא מתפתחת אצל ילדים באופן טבעי

הורים רבים מסיקים כי השקרים של ילדיהם הם עדות לכך שמערכת היחסים בינם לבין הילדים אינה תקינה או שהילדים קיבלו דוגמא רעה.

אבל התפתחות היכולת לשקר היא טבעית כמו התפתחות היכולת לדבר, והיא חלק חשוב מהבנת התפקיד והיכולות של השפה. שקרים אצל ילדים הם עוד משחק שנועד לעזור להם להבין כיצד העולם עובד, מה המקום שלהם בו וכיצד ניתן וכדאי להשתמש בשפה בכדי לתקשר עם אנשים אחרים.

שקר מספר 3: הורים תמיד יכולים לזהות כשהילד שלהם משקר

למרות שאנשים חושבים שהם יודעים לזהות שקרים בצורה אפקטיבית, האמת היא שאנו גרועים בזיהוי שקרים ובעיקר אצל ילדים. במחקר אשר נעשה במטרה לבחון את היעילות של מכונת אמת חדישה, נבחנו מבוגרים שונים ביכולת שלהם להבחין האם ילד משקר או אומר אמת.

ללא קשר למקצועם של אותם מבוגרים (שופטים, חוקרים ואפילו עובדים סוציאליים) או לעובדה שהם הורים (ואפילו הורים לילדים שהשתתפו), כולם נכשלו בצורה מובהקת.

Credit: Pixabay

שקר מספר 4: כדאי להתעלם משקרים קטנים

אחת הגישות הנפוצות בקרב הורים היא להתעלם מהשקרים הקטנים של הילדים, כדי לא לפגוע בדימוי העצמי שלהם ובהערכה העצמית. זו גישה לא נכונה: כשהילד משקר, הוא מודע לכך שהוא עשה ״משהו אסור״, בעצם הבחירה שלו לא לומר את האמת. ההתעלמות מהשקר עלולה לפגוע בדימוי העצמי של הילד, בעצם העובדה שהוא לא יקבל משוב מההורה או המבוגר האחראי על ביצוע מעשה ״אסור״.

שקר מספר 5: הטיפול היעיל בשקרים הוא באמצעות עונשים

הורים רבים מאמינים שבעזרת שימוש בעונשים כבדים ומרתיעים, הם יוכלו לצמצם את תופעת השקרים אצל ילדיהם. אבל מחקרים מוכיחים שדווקא ההפך הוא הנכון. עונשים כבדים יגרמו פעמים רבות להחמרת התופעה: ילדים שמפחדים מעונש, יהפכו לשקרנים טובים יותר – הם ימציאו שקרים ״אמינים״ יותר, וידבקו בשקר לאורך זמן, הכל כדי להימנע מהתוצאות החמורות של גילוי השקר.

מתמודדים עם שקרים? אתם כנראה לא לבד

למרות שכל ילד צועד בו בצורה שונה, מסלול ההתפתחות של מרבית הילדים הוא דומה. כהורים, התפקיד שלנו הוא לטפח את החלקים שיעזרו להם לצמוח לבוגרים מאושרים ומלאים. תפקיד זה אינו פשוט, בעיקר בעולם של היום, וקשה לדעת מתי יש להילחץ ומתי להירגע.

אז קודם חשוב לדעת שאם הילד שלך משקר – הוא כנראה בסדר. הדבר השני שחשוב לדעת הוא שיש למי לפנות עם כל השאלות: בין אם זו הדרכת הורים פרטנית, ייעוץ ופגישה עם פסיכולוג ילדים או טיפול רגשי, המטרה שלך היא למצוא לעצמך את הפינה הבטוחה בה יתאפשר לך להבין יותר טוב את ילדך, לפרוק חלק מעול ההורות ולהפוך את תהליך ההורות למהנה, מרגיע ומשמעותי יותר.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק