מעי ללא מוצא: אילו סוגי עצירות קיימים וכיצד ניתן לטפל בכל אחד מהם

לא כל מי שחווה עצירות סובל באמת מאותה הבעיה או לפחות – מאותו הגורם. אילו סוגי עצירויות יש וכיצד ניתן לטפל בהן? בכתבה הבאה שלפניכם

רויטל מור

לא כל מופע עצירות דומה לאחר והסיבות אף הן, אינן זהות לרוב: עצירות יכולה להיות הבעיה המרכזית או לחלופין סימפטום לבעיה אחרת, היא יכולה להיות חד פעמית או כרונית, תפקודית או נובעת מסיבות אחרות. יחד עם זאת, עם רוב סוגי העצירויות הללו ניתן להתמודד באמצעות שינוי הרכב הצואה: הגדלת הנפח, הוספת נוזלים וריכוך הם שם המשחק וישנן לא מעט דרכים שתסייענה להגיע לתוצאה זו: הוספת סיבים תזונתיים לתפריט התזונה היומי, קיום פעילות גופנית שתמריץ גם את המעיים ושמירה על אוכלוסיית החיידקים הטובים השוכנים בהם, שעושים עבורינו את העבוד וכן צריכת פרוביוטיקה ותוספים ייעודיים, שיכולים לעזור גם הם להתמודד עם סוגי העצירות השונים.

עצירות היא תופעה נפוצה במיוחד – בפרט בקרב נשים, כאשר אחד מכל חמישה אנשים סובל ממנה. עוד טרם הטיפול בתופעה וההקלה עליה, יש להבין תחילה מהי הגדרתה הרפואית. עצירות מוגדרת למעשה כאי מתן צואה למשך 4 ימים לפחות כאשר הטווח הנורמלי של יציאות הוא רחב ונע בין פעמיים שלוש ליום ועד שלוש פעמים בשבוע. עצירות שאינה מטופלת יכולה להוביל לבעיות רפואיות קשות דוגמת חסימת מעיים וכאלו נוספות.

כעת כשאתם מכירים את משמעותה, אפשר לצאת לדרך. לפניכם סוגיה השונים וחשוב יותר, כיצד ניתן לטפל בכל אחד מהם.

Credit: Shutterstock

אז אילו סוגי עצירות קיימים?

עצירות מוגדרת כשינוי שיכול להתבטא בצואה קשה יותר, תחושת התרוקנות לא שלמה, צורך בהפעלת מאמץ רב יותר מהרגיל או בירידה בתדירות היציאות. כדי לקבוע האם העצירות ממנה סובל האדם היא כרונית יש לבדוק האם הופיעה לפחות רבע מהזמן לאורך תקופה של שלושה חודשים לפחות.

נהוג להבחין בין סוגי עצירויות שונים, בעיקר בהתאם לסיבות הגורמות להן:

  • עצירות תפקודית –עצירות הנגרמת כתוצאה מירידה בתנועות המעי.
  • עצירות שנובעת ממחלות ותרופות – מצבים רפואיים שונים יכולים לגרום לעצירות כמו גם מחלות ותרופות ידועות כמו משככי כאבים, לחץ דם גבוה, תרופות פסיכיאטריות, תרופות כימותרפיות, ברזל ואלומיניום. גם מחלות יכולות להביא לעצירות וביניהן: פרקינסון, סוכרת, מחלות מעיים כרוניות דוגמת קרוהן, היצרות המעי, טרשת נפוצה, דמנציה, פגיעה במוח או בחוט השדרה, תת פעילות של בלוטת התריס או עודף פעילות של בלוטת יותרת התריס ומחלות נוספות.
  • עצירות שנוסעת מבעיות התפנות – מקור הבעיה הוא ביציאת הצואה עצמה, למשל כאשר יש בעיות של צניחת האגן ופגיעה בתפקוד שרירי רצפת האגן, התרחבות וחסימות במעי, או סדק בפי בטבעת (פיסורה).
  • שינויים פיזיולוגיים טבעיים – הסיבה השכיחה ביותר לעצירות. לרוב שינויים אלו נגרמים מתזונה דלת סיבים, שתייה לא מספיקה, חוסר בפעילות גופנית, גיל מבוגר, הריון או דיאטה חריפה.
  • עצירות אצל ילדים – עצירות בקרב ילדים יכולה לפעמים לנבוע מפחד להתרוקן או מניסיון לשלוט על היציאות ולהתאפק. במקרים של עצירות אצל ילדים חשוב להתייעץ עם רופא ילדים.

מה אפשר לעשות כדי להקל על תסמיני העצירות?

מרבית מקרי העצירות נובעים מסיבות לא ידועות אך טבעיות – תזונה לקויה, שתיה לא מספקת של מים וכן אי ביצוע פעילות גופנית. שינויים קלים יכולים ליצור שינוי משמעותי גם לאורך זמן. קחו לדוגמה את נושא השתייה – שתיית כעשר כוסות מים ליום צפויה לסייע רבות להתמודדות עם רוב סוגי העצירות הנפוצים. הוספת סיבים תזונתיים למזון אף היא עוזרת, גם למושבות שלמות של חיידקים השוכנות במעיים ועוזרות בתהליכי העיכול והכנת הצואה ליציאה. בעוד שעצירות יכולה לפגוע במושבות אלו וליצור למעשה תהליך המזין את עצמו – יותר עצירות – פחות חיידקים – יותר עצירות, פרוביוטיקה ובמיוחד כזו המשולבת עם סיבים תזונתיים המהווים את תשתית התזונה של חיידקים אלו, תוכל לסייע בקטיעת שרשרת זו.

ומה אומרת סבתא?

ישנן לא מעט תרופות סבתא וצמחי מרפא יעילים במיוחד לטיפול בעצירות. בואו ונתחיל עם מים, שמן זית ולימון התורמים להמרצת פעילות המעיים. כף או שתיים של שמן זית בתוספת חצי לימון סחוט לכוס מים, תעזור גם בהמרצת המעיים וגם תוכלו לסמן וי על אחת מכוסות המים שעליכם לשתות.

צריכת סיבים תזונתיים עוזרת גם היא וניתן למצוא רבים מהם בירקות ופירות כמו גזר, סלק, חסה, סלרי, צנון, גויאבה, פפאיה או קיווי. גם זרעי פשתן טחונים יוסיפו לא מעט סיבים תזונתיים ואפשר פשוט לשלבם במאכלים שונים.

בנוסף, תוכלו להיעזר גם בעיסוי ידני של הבטן בתנועות מעגליות לשם עידוד פעילות המעיים ובהנחת כפות הרגליים על שרפרף כך שיהיו גבוהות יותר מהירכיים.

עצירות שאינה מטופלת כהלכה יכולה לפגוע באיכות החיים, גם אם לא מדובר לרוב במחלה קשה כשלעצמה. מכאן שחשוב לבדוק מהו המקור להופעתה ולהקל ככל הניתן על התסמינים השונים תוך ביצוע שינויים קלים בהרגלי החיים.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק