פחד גבהים: הסיפור המרתק על המבנים הגבוהים בעולם

 במשך קרוב לארבעת אלפים שנה, הפירדמידות במצריים היו המבנה הגבוה ביותר שנבנה על ידי האדם. הפירמידה הגבוהה ביותר מתנשאת לגובה של 147 מטרים, ורק בתחילת המאה ה 14, נבנה סוף סוף מבנה גבוה יותר, קתדרלה, המתנשאת לגובה של כ-160 מטר. בהמשך נבנו אט אט מבנים ובניינים גבוהים יותר, ובכל פעם נשבר השיא. מגדל אייפל שהחזיק בשיא במשך כ 40 שנה, היה האחרון להחזיק בשיא לתקופת זמן כה ממושכת.

מאז ומעולם מגדלים ובניינים גבוהים, גורדי שחקים אם תרצו, סיקרנו את בני האדם. התחרות על המבנה הגבוה בעולם נמשכת בכל רגע נתון. בני האדם נמשכים למבנים הללו שהופכים כמעט תמיד לאתרי תיירות פופולאריים. יש משהו מדהים ובלתי נתפס בתחושת חוסר האונים הזאת, כשאתה עומד במקום גבוה בטירוף משקיף על הנוף ומסתכל למטה. הלב פועם בחוזקה, ואתה חושב לעצמך, “מעניין מה היה קורה אם הייתי נופל מכאן” ומצטמרר. פרט טריוויה לסקרנים: הידעתם, שאם תפלו במקרה מראש המגדל הגבוה בעולם, עוד לפני שתתרסקו על הקרקע, הגוף שלכם יגיע לשיא המהירות האפשרית, ולא יאיץ יותר? מטורף. כמובן שככל הנראה לא תשרדו.

המגדל הגבוה בעולם כיום, הוא מגדל בורג’ ח’ליפה בדובאי המתנשא לגובה של קרוב לקילומטר. אחת העובדות המדהימות שלמדתי מהסרטון הזה, היא שהבניין הזה כל כך גבוה, שזמני הזריחה והשקיעה בו משתנים מקומה לקומה, כך שאם במקרה תהיו אי פעם במגדל דובאי בשעות הבוקר המוקדמות, ותתזמנו את העליה שלכם במעלה המגדל בצורה נכונה, תוכלו לראות את הזריחה, שוב ושוב בכל פעם מגובה אחר.

הסרטון הבא, שהועלה אתמול על ידי ערוץ היוטיוב הפופולארי Vsauce, מתאר את ההיסטוריה של המבנים הגבוהים בעולם, ודן בשאלה המאוד מסקרנת, כמה גבוה עוד ניתן להגיע? הסרטון מסביר על ההבדל בין מבנים גבוהים לבניינים גבוהים, וסוקר בצורה מרתקת את נושא הבנייה לגובה. האם הפירמידות היו המבנה הגבוה המוצלח ביותר שנבנה אי פעם? האם בעתיד נוכל לבנות מבנים שיגיעו לחלל? האם מבנים כאלה יוכלו לעמוד בצורה יציבה? ומה הקשר לשקיעה ולזריחה? הסרטון מלהטט בין מגוון הנושאים הללו, ועשר הדקות של הסרטון יחלפו בלי שתספיקו למצמץ. הסרטון הזה, על אף היותו אי-ויראלי בעליל, זכה כבר לקרוב למליון צפיות, והוא בהחלט אחד הסרטונים המרעננים יותר שיצא לי לצפות בהם לאחרונה. מומלץ בחום.


לייק לפטריה בפייסבוק