זה מה שקורה לגוף ולמוח שלכם כשאתם מתעסקים עם הסמארטפון רגע לפני השינה

אם היינו שואלים אתכם לפני 15 שנה מה הדבר האחרון שאתם עושים לפני שאתם הולכים לישון, סביר להניח שהתשובה של רובכם הייתה “מצחצחים שיניים”. אלא שמאז השתלטו הטלפונים החכמים על החיים שלנו, פיתחנו כולנו הרגלים חדשים ותלותיים הנוגעים לשלל אספקטים שונים בחיינו, אחד מהם, הוא הצורך העז לעדכון אחרון מפייסבוק, ג’ימייל, וואטסאפ וכל השאר בזמן שאנחנו שוכבים במיטה, רגע לפני שאנחנו עוצמים את העיניים והולכים לישון.

ובכן, מסתבר שלהרגל המגונה הזה להביט דקות ארוכות במסך הסמארטפון בשעת לילה מאוחרת, יש השפעה גדולה על איכות השינה שלכם, וכמו שאתם ודאי מנחשים, לא מדובר בהשפעה חיובית. בסרטון שפורסם באתר Business Insider, מסביר דן סיגל, פרופסור לרפואת הנפש באוניברסיטת UCLA היוקרתית, על הנזק שגורמת הבהייה במסך הבוהק למוח ולגוף שלנו, ומדוע כדאי לכם מאוד להיפטר מההרגל הזה במהירות ולהעניק לעצמכם לפחות שעה של חופש מהסמארטפון לפני שאתם מתכננים ללכת לישון.


כאשר אנחנו בוהים במסך הסמארטפון, זרם ישר של פוטונים (חלקיקי אור) מגיע אל העיניים שלנו וכאילו אומר למוח שלנו “הישאר ער, זה עדין לא זמן ללכת לישון”. המוח מצדו נמנע משחרור מלטונין, החומר המופרש באופן טבעי על פי ה”שעון הביולוגי” לפני זמן השינה, מה שגורם אוטומטית לירידה בכמות שעות השינה שלכם, גם בגלל הזמן שאתם שורפים על הסמארטפון, וגם כי ייקח לכם הרבה יותר זמן להירדם אחרי שסוף סוף תכבו אותו.

במהלך השינה, הנוירונים הפעילים שלנו במוח זוכים לקבל זמן מנוחה, אבל חושב מכך, התאים התומכים עסוקים בניקיון הפסולת שמייצרים הנוירונים ואם אתם ישנים פחות מ7-9 שעות בלילה, הרעלים פשוט נשארים שם. אז נכון, יש אנשים חריגים (בערך 5 אחוזים מהאוכלוסיה) שזקוקים למעט מאוד שעות שינה, אבל עבור כל השאר, ההשלכות הן ברורות: עליה במתח הגופני שלכם, פגיעה בזיכרון, בעיה ביכולת לפתור בעיות, חילוף חומרים איטי יותר ונטייה להשמנה ועוד.

מוזמנים לצפות בסרטון ולקבל את ההסבר המלא, אבל השורה התחתונה היא ברורה: לפעמים, צריך לדעת מתי לשחרר, ואם אתם מרגישים שאתם מתחילים להיות עייפים, גם אם השעה רק 9 בערב, הניחו את הטלפון בצד, ותנו לגוף לעשות את שלו.

לייק לפטריה בפייסבוק