העיתונים שעשו לנו את הילדות

עיתון לילדים תופס טוב יותר מכל דבר אחר את רוח התקופה וסקירה היסטורית קצרה מגלה לא מעט פרטים מעניינים. אז על מה דיברו בארץ ישראל המנדטורית ומה התרחש בגולה? הנה מאפייני העיתונים שעשו לנו את הילדות

ילדים בוחנים את העולם באופן ייחודי ובחלוקה קטגורית ברורה. כתוצאה מכך, עיתונים שפונים לקהל יעד מן הסוג הזה חייבים לבצע את ההתאמות הנדרשות. זו הסיבה בגללה עיתון לילדים תמיד יתפוס יותר טוב מכל דבר אחר את רוח התקופה: הוא מייצג את הנושאים שעל סדר היום הציבורי באופן חד ומרענן, משלב בין אלמנטים גרפיים וטקסטואליים ובעיקר מאוד מקורי בגישה שלו כלפי תחומי העניין השונים.

ההוכחה לייחודיות של עיתוני ילדים על רקע ענף התקשורת היא האופן שבו הם השתנו לאורך השנים. אם נבחן לדוגמא את עיתוני הילדים בשנות ה-30 של המאה הקודמת בארץ ישראל, נגלה שהם מציגים באופן בלתי-אמצעי את תרבות הילדים העברית של אותם ימים ושהם השפיעו אפילו על העיתונים של המבוגרים.

Credit: Pixabay

כל העיתונים שבטח לא זכרתם

יש הרבה עיתונים שבהם ניתן להשתמש כדוגמא לנושאים שעניינו את הילדים בארץ ישראל המנדטורית. בעיתון “דבר – מוסף לילדים” שיצא לאור בשנים 1931-1936 נתנו לילדים חומר קריאה משעשע לשעות הפנאי, אך לא ויתרו על ההזדמנות להשתתף בחינוך הדור הצעיר על ערכי הציונות ותנועת העבודה. מי שהיה בסביבה בתקופה ההיא יכול לספר כיצד העיתון לא רק עשה לא את הילדות אלא גם השפיע על שנות בגרותו.

לעומת זאת, העיתון “הארץ שלנו” שנוסד בראשית שנת 1951 אך לא האריך ימים היה העיתון הראשון שלא יצא לאור מטעם מפלגה. המסרים בו היו פחות אידיאולוגיים, חברתיים ולאומיים אלא פנו לעולמו הפנימי של הילד. לשם השוואה, העיתון “משמר לילדים” הוקדש ליצירות ספרות והעיתון “הצופה לילדים” היה שבועון הילדים הדתי הראשון ולכן הוא חינך את קוראיו ברוח ערכי תנועת “בני עקיבא”.

מה מתרחש בגולה?

כמובן שהיהודים בגולה לא יכלו להרשות לעצמם לקפוא על השמרים ולהזניח את עיתונות הילדים של הדור הצעיר. העיתון “עולמי הקטן” נועד לילדי הכיתות הנמוכות וראה אור בוורשה שבפולין בין השנים 1936-1939, בעוד העיתון “בן הכוכב” יצא לאור עוד לפני כן בשנים 1924-1927 והטביע חותם על מאות ילדים ברחבי מזרח אירופה. העיתון “הקורא הקטן” יצא לאור בקרקוב בשנים 1921-1922 והירחון “צפרירים” פורסם בלודז’ בשנים 1920-1921.

עיתונות הילדים היום כבר לא עוסקת בנושאים אידיאולוגיים כמו העיתונות של פעם וסביר להניח שהמצב הזה לא ישתנה בקרוב. יש הרבה סיבות לכך ולא כאן המקום למנות אותן, אך המסקנה היא שכדאי לנצל כל רגע פנוי על מנת להיזכר בעיתונות הילדים של ראשית היישוב ואולי להראות גם לבני המשפחה איך הכל התחיל.

מומחה לקידום אורגני ויוצר תוכן ותיק בעולמות טכנולוגיה, צרכנות, סקירות והשוואות מוצרים, פנאי ובידור.
במידה ועלתה לכם שאלה בנוגע לתוכן שקראתם בכתבה מוזמנים לפנות אלינו למייל [email protected] ונשמח לעזור לכם.

לייק לפטריה בפייסבוק