מחקר חדש בדק איך תינוקות רואים את הוריהם בשבועות הראשונים לחייהם והתוצאה הסופית מרתקת

הורים טריים לתינוקות שזה עתה נולדו נוהגים לשבת במשך שעות ארוכות לצד העריסה של העוללים החדשים שלהם, להביט בהם, לחייך אליהם, לעשות להם פרצופים ולנסות לסחוט מהם תגובה כלשהי. אלא שמה שרבים מהם לא יודעים, היא העובדה שבשבועות הראשונים לחייהם, תינוקות כמעט ולא מסוגלים לראות אובייקטים רחוקים מהם, ולכן לא יכולים להבחין בהבעות הפנים של ההורים.

מחקר חדש שערכו בחודשים האחרונים חוקרים באוניברסיטת אוסלו בנורבגיה בשיתוף פעולה עם עמיתיהם אוניברסיטת אופסלה בשבדיה, ניסה לבדוק כיצד בדיוק רואים תינוקות את ההורים שלהם בימים הראשונים לחייהם.

בסיומו של המחקר, הגיעו החוקרים למסקנה שתינוקות מסוגלים להבחין בין הבעות פנים שונות בקרב הוריהם, שמחה, עצב, כעס וכדומה, כל עוד המרחק בינם לבין פניהם של ההורים לא עולה על 30 סנטימטרים. כאשר המרחק עולה ל-60 סנטימטרים ומעלה, התמונה בעיניהם הקטנות הופכת מטושטשת לחלוטין כך שהם לא מסוגלים להבחין בפרטים.

אז איך בדיוק התבצע המחקר? בעבר, השתמשו חוקרים בתמונות סטילס כדי לבדוק את תגובתם של תינוקות להבעות פנים. הפעם ביקשו החוקרים להשתמש בתנועה כדי לאמת את ההשערה שלהם. באמצעות טכנולוגיות סימולציה מתקדמות המדמות ראייה של תינוק, יצרו החוקרים סדרת סרטונים המתעדים שינויים בהבעות הפנים של אנשים אקראיים, כאשר כל פרטי האינפורמציה הלא רלוונטים סוננו מהם.

בשלב הבא, התבקשו המשתתפים בניסוי, אנשים בוגרים, לצפות בסרטונים ממרחקים שונים, ולנסות לזהות מה מביעות פניהם של המצולמים: שמחה, כעס, הפתעה או שום רגש בכלל. הרעיון מאחורי הניסוי גרס כי אם מבוגרים לא יצליחו לזהות את הבעות הפנים ממרחק מסוים, תינוקות ודאי לא יוכלו לעשות את זה.

Credit: Pixabay

כאשר המשתתפים הביטו בסרטונים ממרחק של עד 30 סנטימטרים, הצליחו רובם המוחלט לזהות את הבעות הפנים של המצולמים. אולם, כאשר המרחק עלה על 30 סנטימטרים, כמות הטעויות עלתה משמעותית, ולמעשה, הפכה לסוג של ניחוש רנדומלי. כלומר, היכולת לזהות הבעות פנים על פי האינפורמציה הויזואלית שמתקבלת בעיניהם של תינוקות מוגבלת ל-30 סנטימטרים לכל היותר, מסקנה הגיונית מאוד לאור העובדה שזה פחות או יותר המרחק בין התינוק לאמו כשהוא בזרועותיה.

“חשוב לזכור שחקרנו רק את היכולת של תינוקות להבחין בפרטים, ולא אם הם מסוגלים להסיק מכך מסקנות כלשהן” אומר פרופסור מגנוסן, מי שניהל את המחקר. “הם אולי יכולים להבחין בין הבעות הפנים השונות, אבל הם עדין לא מסוגלים להבין מה כל אחת מהן אומרת”.

החוקרים מציינים גם כי המסקנות שלהם עשויות להסביר את הטענות על פיהן בשבועות הראשונים של חייהם, תינוקות מחקים את הבעות הפנים של הוריהם, הרבה לפני שהראייה שלהם מתפתחת ומסוגלת להבחין בפרטים הקטנים בסביבה שלהם.

לייק לפטריה בפייסבוק