ההשפעות הכלכליות של שריפות הענק באוסטרליה

בשבועות האחרונים, ועוד לפני שהתחלנו כולנו לעקוב בדאגה אחרי התפשטות הקורונה, עקבנו בדאגה גם אחר שריפות הענק באוסטרליה שכילו שטח גדול בהרבה משטחה של מדינת ישראל. האבידות מהשריפות הן עצומות וכוללות כמיליארד חיות, 30 אנשים שנספו, נזק אדיר לאיכות הסביבה ועשרות אלפי בתים שנשרפו עד היסוד. ההערכות הן שהשיקום של השטחים האלה יקח עשרות שנים, והאירוע המעציב הזה הצית גם את הדיון הבוער תרתי משמע, סביב התחממות גלובאלית והתנהגותם של בני האדם על פני כדור הארץ.

ואכן, בהסתכלות גלובלית רחבה, אפשר לראות שיותר ויותר מדינות הולכות לכיוון של אנרגיות ירוקות ואין זה נדיר בשווקים המקומיים השונים בישראל, אירופה או ארה”ב למצוא בית השקעות המשקיע בחברות שעוסקות בפתרונות, או אנרגיות אקולוגיות, הנחשבות השקעה אטרקטיבית ומוסרית.

על אף שהשריפות היו בעיקר באזורים פרבריים ולא בקרבת מטרופולינים או מרכזי מסחר, המחיר הכלכלי של השריפות לא איחר להגיע. התחזיות הנוכחיות חוזות ירידה בתמ”ג של בין 0.25% ל-0.4% ברבעונים הקרובים, זאת, על אף שנכון לחודש ינואר 2020 הפתיעה הבורסה באוסטרליה והציגה את אחד מהביצועים הגבוהים בעולם. לאוסטרליה יש מסחר חוץ פורה, בעיקר למזרח התיכון, שהציג ביצועים טובים בחודש נובמבר והתוצאות משתקפות כעת בשוק ההון האוסטרלי. יחד עם זאת, אין ספק שהנזקים הכבדים שגרמו  שריפות הענק, ישפיעו בסופו של דבר גם על שוק ההון האוסטרלי בעיקר בענפים העיקריים שנפגעו: חקלאות, קמעונאות, תיירות ובניה.

Credit: Shutterstock

פיצויים, רפואה, קמעונאות ונקודת האור: השקעות בבנייה

עד כה הוגשו באוסטרליה כ-4,300 תביעות ביטוח בסכום כולל של קרוב ל-300 מיליון דולר בגין הרס מבנים, מחיר שצפוי לעלות לכשיסתיימו הערכות הנזק שעדיין מצויות בעיצומן.

התחזיות בנוגע להוצאות שמקורן בהוצאות רפואיות מדברות על מאות מיליוני דולרים, כשההערכה היא שבסך הכל יושפעו בריאותית כשליש מתושבי היבשת, וחלק מהנזקים שמקורם בשאיפת עשן וזיהום, יתבררו רק בעוד שנים מהיום.

השפעה עקיפה נוספת שקשורה לבריאות היא הירידה בתפוקת העבודה כתוצאה מכך שאנשים חשים ברע בעקבות השריפות ופחות יוצאים החוצה מבתיהם. עד כה, עומדות הערכות אלה על הפסד הנע בין 12 ל-50 מיליון דולר ליום בודד.

מן העבר השני, היות ועיקר ההרס מתייחס למבנים שיש צורך להקים מחדש, אפשר להניח שבשנת 2020 תיצפה תנופת בניה קטנה, שמקורה בבניה המחודשת שלא יהיה מנוס מלבנות. לכן אפשר לצפות שכל בית השקעות שעוקב אחר הנעשה במדינה ואחר הצרכים שנוצרו בעקבות האסון, ישקול להשקיע בתחומי הבניה באוסטרליה המשתקמת.

תיירות וביטוח

לשכת התיירות האוסטרלית מעריכה כי בשנת 2020 צפויות ההכנסות מתיירות לרדת בין 10% ל-20%. השריפה השמידה כליל איזורי תיירות חשובים כמו מזרח גיפסלנד והחוף הדרומי של ניו סאות’ ווילס ובנוסף, קיים חשש לפגיעה בתיירות שמקורה מחששות של תיירים משריפות נוספות.

תחום כלכלי נוסף שצפוי להיות מושפע משריפות הענק הוא תחום הביטוח, כאשר מחירן של פרמיות הביטוח במדינה צפוי לעלות באופן משמעותי. בנוסף, ייתכן שעל אף העליה במחירי הפרמיות, מסגרת הכיסוי הביטוחי תהיה קטנה יותר מבעבר, כדי למנוע מצב של אי יכולת פרעון מצד חברות הביטוח כאשר הנזקים כל כך גדולים.

הדעות בנוגע לסיבות שהובילו לכך שהשריפות הפעם היו הרסניות במיוחד, חלוקות כאמור, בין אלו שטוענים שההתנהלות חסרת האחריות של התעשיה באוסטרליה תורמת להתחממות הגלובלית ולהחרפתן של שריפות אלו לבין אלו ששוללים כל קשר שכזה, וביניהם ראש ממשלת אוסטרליה בעצמו. יחד עם זאת, דומה שאין מחלוקת כי צריך לשפר את אסטרטגיית מניעת השריפות באוסטרליה. המשמעות הכלכלית היא צורך בהשקעה גדולה עכשיו, על מנת שניתן יהיה למנוע את מימדי האסון הבא. אסטרטגיית המניעה כוללת, בין היתר, בנייה של מבנים חסיני אש ומגבלות נוקשות על שימוש בקרקע כדי למנוע הצתות כאלה.

אם לסכם, קשה לדעת מה יהיה האופן שבו תפעל ממשלת אוסטרליה מכאן והלאה בעקבות השריפות והאם היא תשנה משהו באופן ההתנהלות שלה כדי לצמצם את התעשיות המזהמות שבה, או שתסתפק באסטרטגיות מניעתיות שאינן מתייחסות לזיהום שנגרם על ידי התעשיה.

אתר הפטריה הינו מגזין אינטרנטי של פנאי, בידור ותרבות. באתר תמצאו כתבות תוכן מעניינות, מדריכי קניה, סקירות ודירוגים מעולמות הצרכנות ועוד המון תכנים מגוונים, מעוררי השראה ומרחיבי אופקים. לפנייה למערכת האתר ניתן לפנות בכתובת [email protected] .
מערכת הפטריה

לייק לפטריה בפייסבוק